Nyheter

Ärkebiskopen besöker Colombia: "Kyrkorna spelar en viktig roll"

Antje Jackelén kommer under helgen att besöka Colombia och Brasilien, där hon ska tala på ett nationellt präst-och diakonmöte. Hon ska också besöka olika sociala projekt om rättvis handel som bedrivs i kyrkans regi.

Besöket till de lutherska kyrkorna i Brasilien och Colombia är ett uttryck för gemenskapen inom Lutherska världsförbundet, skriver Svenska kyrkan i ett pressmeddelande. Det politiska läget är pressat i båda länderna, och samtidigt spelar kyrkan en viktig roll för utvecklingen, menar Svenska kyrkan.

– Denna resa har föregåtts av flera inbjudningar och planerats under en lång tid. Jag är mycket glad över att det har lyckats att förena så många möten och initiativ under dessa dagar, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Besöker sociala projekt

Under resan ska hon bland annat vara huvudtalare vid det nationella präst-och diakonmötet i Brasilien och föreläsa på kyrkans teologiska fakultet EST i Porto Alegre. Hon kommer att besöka sociala projekt, och delta i ett panelsamtal om religionens roll för jämställdhet mellan könen, miljöskydd och ursprungsbefolkningens villkor.

Läs även:Påven reser till delat Colombia

Samtidigt som ärkebiskopen besöker Brasilien pågår också katolska kyrkans synod - biskopsmöte- i Vatikanen, där ursprungsbefolkningens situation framför allt i Amazonas berörs.

Antje Jackeléns resa innefattar även Colombia. Sedan Colombias regering och FARC-gerillan undertecknade ett historiskt fredsavtal 2016 pågår en fredsprocess i landet. Men det är en bräcklig process.

Fortsatt implementering

Ärkebiskopen kommer att träffa vicepresidenten och inrikesministern, och hon ska också samtala med representanter för näringslivet och civilsamhället. De senare är, menar hon, viktiga för det fortsatta fredsarbetet.

Läs även:Förnyat hopp för fred i Colombia

– Svenska kyrkan stöder fredsprocessen och ser vikten av en fortsatt implementering av fredsavtalet i Colombia. Vi vet att kyrkorna spelar en viktig roll för utvecklingen. Jag ser fram emot att på plats träffa Act Svenska kyrkans lokala partners och lära känna deras arbete för fred och genusrättvisa, säger ärkebiskopen.

Fler artiklar för dig