Bokförlag stoppar Bill Hybels bok efter anklagelser om sextrakasserier

I augusti skulle amerikanska Tyndale House Publishers ha gett ut en ny bok av Willow Creek-grundaren Bill Hybels. Men nu meddelar förlaget att boken ”Everyone wins when a leader gets better” stoppas.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

”Vi kommer att fatta ett slutgiltigt beslut om eventuell utgivning efter att vi har bearbetat fakta och konsekvenser i samband med dessa anklagelser”, säger Todd Starowitz, talesperson för Tyndale House, i ett skriftligt uttalande apropå anklagelserna om sexuella oegentligheter riktade mot Bill Hybels.

Kritiken som har blivit offentlig den senaste månaden fick Willow Creek-grundaren att lämna sin pastorstjänst i församlingen för en dryg vecka sedan.

Nekade till att ha agerat felaktigt

I samband med att han meddelade sin avgång förklarade Bill Hybels att han hade varit ”naiv” om den dynamik som situationer med kvinnor hade skapat, men han nekade till att ha agerat på ett felaktigt sätt.

– Jag inser nu att jag, i samband med vissa omständigheter i det förflutna, kommunicerade saker som uppfattades på sätt som jag inte hade för avsikt, vilket ibland fick människor att känna sig obekväma, sa han.

Läs också: Bill Hybels anklagas för trakasserier: Inbjudan till hotellrum och ovälkomna kyssar 
 

”Djupt bekymrade för alla inblandade”

Todd Starowitz betonar att Tyndale House, som även har gett ut böcker av bland annat James Dobson, Charles Colson och Francine Rivers liksom romanserien ”Lämnad kvar” samt den hårt kritiserade ”Pojken som kom tillbaka från himlen”, tar alla påståenden om missförhållanden på allvar.

”Vi är djupt bekymrade för alla inblandade, både de som har fört fram dessa anklagelser och familjen Hybels.”

Tyndale House Publishers har sitt huvudkontor i ett samhälle i delstaten Illinois, samma delstat där Willow Creek ligger.

Läs mer: Bill Hybels kritiseras efter avgång: Vi vill se ånger, inte avgång

Andra bokförlag också bekymrade

Tidningen Chicago Tribune uppger att även ett annat Illinois-baserat kristet bokförlag, InterVarsity Press, har meddelat att de inte tänker trycka en ny upplaga av Bill Hybels bok ”När ingen ser dig - vem är du då?” med tillhörande studiematerial.

Ett tredje kristet bokförlag, Zondervan i delstaten Michigan, som också har gett ut Hybels böcker skriver enligt Chicago Tribune i ett pressmeddelande att de ”tar dessa anklagelser på allvar” och ”fortsätter att gå igenom informationen som har presenterats”.

Vill du fortsätta läsa Dagen gratis? Klicka här!