Böneledare: Jihadism främst ett andligt problem

Jihadismen är främst ett andligt problem – som måste bekämpas med bön.
Det menar Patrik Sandberg, ledare för det nationella nätverket Sverigebönen.
– Dialog och mänsklig kunskap räcker inte, säger han till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Sverigebönen inleder i dag sin 40-dagarsfasta för Sverige – som landets alla kristna inbjuds att delta i. På Sverigebönens hemsida kan man boka upp bönepass som man själv ansvarar för.

Bland annat kommer man att be för den utsatta situationen i svenska förorter där extremistiska ideologier fått fäste.

– Paulus undervisar i Nya testamentet om att man kan bryta ner onda krafter genom bön. Han beskriver ganska tydligt om hur vi fått rättfärdighetens pansar. Vi ska be att Guds rike kommer med rättfärdighet och fred, säger han.

Räcker bön för att bekämpa jihadismen?

– Den behöver finnas sida vid sida med andra insatser i samhället. Men det är tydligt att mänsklig kunskap och dialog inte räcker när roten är ett andligt problem. Vi kan inte släppa allt ansvar till våra myndigheter.

”Ondskans andekrafter”

Han hänvisar till bibelstället i Nya testamentet där Paulus skriver att kampen inte står mot varelser av kött och blod, utan mot ”ondskans andekrafter i himlarymderna”.

– När den helige Ande kommer skapar han insikt i att det finns något annat. Vi behöver be för alla muslimer som kommit till Sverige, att det ska gå bra för dem och att de ska få möta kärlek, säger Patrik Sandberg.

Han påpekar att Jesus har en annan framtoning än de religioner som förespråkar våld.

– Han pratar om Guds rike, rättfärdighet, frid och glädje. Han undervisar oss om att be för våra fiender. Den andliga vapenrustningen är en tillgång för alla människor.

Så, hur kan den som tror på bönens verkan mot terrorideologier göra rent praktiskt? Patrik Sandberg vill slå ett slag för bönepromenader.

– Åk gärna till de utsatta områdena och ta tid att gå runt och be för människorna som bor där. Det handlar om att välsigna platser och att komma med hopp. Var en medmänniska, bygg relationer. Se människor och be för alla.

Större disciplin

Han påminner också om hur andra religioner har en större disciplin när det gäller bön.

– Många muslimer ber flera gånger om dagen. Vi som är kristna måste också förstå att vi inte kan släppa vårt ansvar och låta ett andligt vakuum ta över. Nu finns stor möjlighet under fastan att vara med i 40 dagar av bön.

Lilla Erstagården