C more tog lovsångsbild - Hillevi Herrmann hängdes ut som sektmedlem

När Hillevi Herrmann tittade på C mores deckarserie Saknad fick hon plötsligt se sig själv på bild. I en scen där poliser söker igenom en fiktiv sekts hemsida, användes en bild av henne och andra lovsjungande ungdomar för att porträttera sektmedlemmar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Vid tre tillfällen i serien "Saknad" används ett foto av Hillevi Herrmann där hon sjunger lovsång. Fotot är taget under en ungdomsgudstjänst i England, men används i serien utan hennes medgivande, för att porträttera ett sektmöte.

– Det kändes så konstigt när jag plötsligt såg mig själv där. Serien ger en väldigt negativ bild av kristna och jag vill inte förknippas med sekter, säger Hillevi Herrman.

I serien har en huvudpersonen i serien "Saknad" photoshoppats in bakom Hillevi.

– Men jag är mer synlig än henne, och de zoomar dessutom in så att bilden tar upp hela skärmen, säger hon till Dagen.

Tog bilden på ungdomsmöte

Bilden är tagen av Hillevis vän, debattören Micael Grenholm, för två år sedan under ett besök i den kristna kommuniteten Jesus army i England.

Micael Grenholm publicerade då bilden på sin blogg "Hela pingsten" och på Facebook, men har heller inte gett sitt medgivande till att bilden använts.

Han ser nu flera problem med att C more använder bilden i en fiktiv dramaserie.

96976.jpg– Dels tar de en bild som jag har fotat, utan att be om lov. Dels förändrar de bilden helt i sitt eget syfte och använder den för att porträttera en sekt. Dessutom syns Hillevi så tydligt på bilden. Om de hade frågat mig om de kunde få använda bilden i det här syftet hade jag sagt nej. Jag blir väldigt upprörd över det här, säger han till Dagen.

Tänker anmäla

– Det är inget litet företag som fuskar utan ett stort företag som borde ha koll på reglerna, säger Hillevi.

Även Micael Grenholm vill nu ha juridisk hjälp att undersöka möjligheterna att anmäla saken.

– Av vad vi förstått så har de begått ett brott, dels genom att gå emot upphovsrättslagen, och dels kränkningen i att Hillevi är så tydligt porträtterad. Vi ska försöka ta reda på vad som är skälig ersättning och skadestånd för detta, säger han.

C More: Låter märkligt

Serien är en C more originalserie och Micael Grenholm har mejlat TV4/C more för att få vet hur det kommer sig att bilden förekommer i serien, och ifrågasätter nu deras rätt att använda den.

C Mores kommunikationschef Johan Gustafsson har inte hört talas om bilden eller hur den använts, när Dagen når honom på fredagseftermiddagen.

–  Det låter märkligt. Jag måste prata med producenter och andra som är närmare inblandade innan jag kan säga mer, men det låter anmärkningsvärt, säger Johan Gustafsson.

Läs också: Saknad-regissören Colin Nutley ringde och bad om ursäkt för bildstölden

Statsministeromröstning