#churchtoo uppmärksammar sexuellt våld i kyrkan

Berättelser från kvinnor som blivit utnyttjade och kränkta sexuellt inom kyrkan fyller nu hashtaggen #churchtoo.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I USA uppmärksammas nu trakasserier inom kyrkans värld under hashtagen #ChurchToo. Här finns berättelser som den om en kvinna som flydde från ett äktenskap fyllt av sexuellt våld, men där hennes pastor rådde henne att "underordna" sig sin makes vilja.

#ChurchToo har startats av Emily Joy, som är poet och yogalärare, och författaren Hannah Paasch. De båda menar att det finns en strukturell sexism inbyggd i många kyrkliga kulturer, skriver Vox Media.

Ett flertal kyrkliga ledare har under senare tid varit inblandade i olika sex-skandaler i USA. Vox Media nämner senatskandidaten Roy Moore, som anklagats för att ha trakasserat tonåriga flickor, och Tariq Ramadan, en muslimsk forskare och författare som står anklagad för våldtäkt och trakasserier. En mängd präster och biskopar inom katolska kyrkan finns också bland de religiösa företrädare som nu anklagas för sexuella trakasserier och våld.

Joy och Paasch betonar att de inte är ute efter att människor ska lämna sin tro, men att de önskar uppmuntra människor att dela med sig av sina erfarenheter så att det ska gå att rätta till sådant som gått snett i kyrkor och församlingar.

Frizonfestivalen
Krisen i Willow creek