De pluggar på högskolan - mitt i flyktinglägret

Livet i ett flyktingläger är hårt. Men trots svåra omständigheter har tusentals elever nu fått hopp och nya möjligheter genom Jesuit Worldwide Learning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Bilderna från flyktingläger runt om i världen är ofta präglade av hopplöshet och misär. Men det finns också andra mer positiva bilder, skriver tidskriften Signum. En av dem är fram till 2018 har hela 5000 elever från 20 länder har gått igenom högre utbildning genom katolska kyrkans satsning Jesuit Worldwide Learning.

I programmet erbjuds elever att läsa lärarprogram, freds-och konfliktforskning, hållbar agronomi, handel och även andra ämnen. För att vara med krävs att man behärskar engelska på en viss nivå. Det krävs också att man klarar av att studera i en mycket tuff miljö.

Läs även: Charbel vill inspirera andra att hjälpa flyktingar

 

Kurserna i flyktinglägren hålls online på soldrivna bärbara datorer, och eleverna får tillgång till hela universitetsbibliotek på det sättet. Utbildningspaketet innehåller också reservgeneratorer och annan hårdvara som gör det möjligt att studera i denna hårda miljö.

Pater John P. Fitzgibbons rapporterar i katolska tidskriften Crux om ett besök i ett flyktingläger i Kenya.

– Studenterna är oerhört beslutsamma, tuffa, uthålliga, fulländade överlevare, säger han.

Pater Fitzgibbons oroar sig dock för de reserestriktioner som gör att det blir svårt för eleverna att studera vidare vid andra högskolor.

– Jag oroar mig för att vi i väst missar båten när det gäller att förstå hur fantastiska dessa människor är, säger han.

Läs även: Stor psykisk ohälsa bland flyktingar