Deprimerad kvinna fick dödshjälp

En ung kvinna med psykiska problem fick nyligen dödshjälp i Nederländerna.
– Jag är skakad, säger den brittiske parlamentsledamoten Lord Carlile som ser stora faror med dödshjälp.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Aurelia Browers, 29 år, tyckte att hennes liv med depressioner och psykoser var så outhärdligt att hon inte ville leva. I slutet av januari fick hon hjälp av läkare att avsluta sitt liv, skriver Respekt, en katolsk rörelse som vill värna livet.

Hon led även av en känslomässigt instabil personlighetsstörning och ångest och tillbringade nästan tre år på en psykiatrisk institution samt drygt två år i fängelse. Fysiskt var hon dock frisk.

Läs också: Riksdagspolitiker vill införa dödshjälp
 

De senaste åren hade hon drivit en kampanj i Nederländerna för att ge psykiskt sjuka och ungdomar rätten att få avsluta sina liv. I sociala medier publicerade hon bilder på sig själv och artiklar som beskrev hennes kamp för dödshjälp,

Behandling

Den brittiska parlamentsledamoten Fiona Bruce är kritisk till hur fallet hanterades:

– Hon borde fått behandling, inte dödshjälp. Tragedin i hennes situation visar varför det skulle vara så farligt att legalisera dödshjälp här i landet, där en av fyra upplever psykiska problem någon gång i livet, säger Fiona Bruce.

Läs mer: Dödshjälp är en etisk kollaps
 

Parlamentskollegan Lord Carlile säger att detta exempel visar på de stora risker som finns med aktiv dödshjälp.

– Doktorer bör inte vara involverade i dödshjälp och jag skulle bli förvånad om läkare i Storbritannien anser det etiskt försvarbart att hålla på med detta, säger Lord Carlile som är vice ordförande i Living and Dying, en grupp i det brittiska parlamentet som motsätter sig dödshjälp.

Statistik från Nederländerna visar att antalet psykiskt sjuka patienter som fått en dödlig injektion och fått avsluta sina liv har fyrdubblats de senaste fyra åren, skriver Catholic Herald.

Siffror visar att det totala antalet som fått dödshjälp överstiger 6 000 årligen, en ökning med 50 procent på fem år.

Lilla Erstagården