Equmeniakyrkans Lasse Svensson manifesterade mot nazism

Lasse Svensson, kyrkoledare i Equmeniakyrkan, var med på Heden i Göteborg i den stora manifestation som genomfördes i lördags mot Nordiska motståndsrörelsen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– För mig var det viktigt att närvara. När vi ser nazister marschera på våra gator, där går en gräns för mig, säger Lasse Svensson till Dagen.

Han var en av de många som samlats på Heden i lördags eftermiddag, samtidigt som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, genomförde sin demonstration.

NMR skulle ha marscherat förbi Heden, men så blev det inte.

– Det märktes att många är oroliga. Jag tycker det är viktigt att alla goda krafter som stå upp för demokrati visar det tydligt och gör något praktiskt och konkret, menar han.

Lugn samling

Samlingen på Heden, där nätveket "Kyrkor mot rasism" var en av många aktörer som på sociala medier uppmanat så många som möjligt att möta upp, gick fredligt till.

– Det var inga tal eller så utan det gick väldigt lugnt till, säger Lasse Svensson som i vimlet bland annat hann prata med polisen.

– De sa att kyrkan är oerhört viktig i samhället och att det är bra att kyrkorna syns på gator och torg och tar ställning för alla människors lika värde.

Hur mycket folk var det på Heden i lördags eftermiddag?

– Jag hörde att det var 10 000 personer men när jag frågade poliser på plats så trodde de att det var avsevärt fler än så.

Tidigare på lördagen hölls en samling på Domkyrkoplan i Göteborg där flera författare läste antinazistiska texter.