Nyheter

Filosofisk predikan för politiker vid riksmötets öppnande

”Tro inte att allt kan mätas” var filosofen Jonna Bornemarks budskap då hon intog predik­stolen i Storkyrkan i gudstjänsten vid riksmötets öppnande.

1 av 6

Nya ministrar ska tillsättas och framtidens politik stakas ut då riksdagen åter slår upp sina dörrar efter sommaruppehållet. Utanför riksdagen denna sommarvarma höstdag samlas diverse aktivister för att lyfta sina hjärtefrågor, här protesteras för klimatet, för de funktionshindrades rättigheter och ett stort protesttåg önskade legalisering av cannabis, en ganska bra bild av hur pass uppassade politikerna är.

Men innan deras riksdagsarbete drar igång för i år får de slå sig ned i kyrkbänken för en stunds kontemplation, alternativt besöka Humanisternas öppningsceremoni.

Högtidligt, pampigt och kyrkligt

Varje år hålls en traditionsenlig gudstjänst i samband med Riksmötets öppnande i Storkyrkan, en kort promenad från riksdagshuset. Det är högtidligt, pampigt och kyrkligt. Genom åren har budskapet från predikstolen varierat, från renodlade predikningar till mer filosofiska betraktelser. Det här året blev det helt klart mer filosofi än teologi. Högtidstalet, det som i en ”normal” gudstjänst skulle kallas predikan, var helt befriat från religiösa inslag. Uppe i den guldglimrande predikstolen hade filosofen Jonna Bornemark tagit plats och hennes budskap var att politikerna inte ska tro att allt kan mätas, utan de ska lita på att undersköterskor, utredare och förskollärare kan sköta sitt jobb.

– Kräv inte siffror för att något ska vara verkligt. Empati till exempel finns, men kan inte mätas, löd hennes högtidstal.

– Tro på att det finns kloka, tänkande människor hela vägen ut i samhället och uppmuntra nya vägar för att öka omdöme och klokskap.

Se också: TV: Så såg det ut i Storkyrkan vid riksmötets öppnande

Slog ett slag för kulturen

Inte minst ville hon slå ett slag för kultursektorn, en sektor som ofta inte gör sig mätbar, men som ändå står för något viktigt.

– Utan kultur vet vi inte vad det är att vara människa, sa Jonna Bornemark, som för övrigt nyligen var intervjuad i Dagens podd.

– Kultur är inte grädde på moset, utan själva tallriken som moset ligger på.

Gudstjänsten kastade sig mellan en mer sekulär och kyrklig inramning, vilket blev tydligt då det direkt efter det filosofiska högtidstalet kom en traditionell svenskkyrklig förbönsstund. Valet av psalmer var också en stor mix mellan andligt och världsligt då de församlade ena stunden sjöng ”Gå ut med evangelium” för att lite senare stämma upp i jazzklassikern ”What a wonderful world”.

Ceremoniellt öppnande

På plats fanns kungafamiljen, talmannen, statsministern, överbefälhavaren och flera partiledare. Annie Lööf (C) och Ebba Busch Thor (KD) såg faktiskt ut att trivas extra bra i varandras sällskap, två partiledare som annars varit i luven på varandra inne i riksdagen sedan regeringsbildningen. Återstår att se om deras leenden i kyrkan även följer med in i riksdagen. Efter gudstjänsten hölls även där ett ceremoniellt öppnande, innan Stefan Löfven läste upp regeringsförklaringen och alla nya namn i regeringen.

Fler artiklar för dig