Nyheter

Finska kyrkan vill bli kolneutral

Den finska kyrkostyrelsen har beslutat att den Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland vara kolneutral år 2030. Engagemanget för att detta ska bli verklighet är stort.

Den Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har i många år bedrivit ett aktivt miljöarbete. Men nu vill man göra ännu mer. I Kyrkans tidning berättar Ilkka Sipiläinen, sekreterare för kyrkans arbetsgrupp för klimatstrategi att målet är att kyrkan redan 2030 ska vara helt kolneutral.

Att vara kolneutral innebär att det inte sker mer utsläpp av koldioxid än man kan binda. I kyrkans fall handlar det om att se över utsläppen från såväl fastigheter och elkonsumtion som resor och inköp. Målet är att minska koldioxidutsläppen med 80 procent och klimatkompensera för resterande 20, till exempel genom koldioxidlagringen som sker i skogarna kyrkan äger.

Arbetet mot en kolneutral kyrka sker både nationell och lokal nivå. Många församlingar är redan miljödiplomerade och så småningom ska de kunna gå in i ett register för att se vilken skillnad deras förändringar i till exempel minskade flygresor och minskad energiförbrukning gör för klimatet. Många församlingar är redan miljödiplomerade och arbetar aktivt för att höja sina insatser ytterligare.

Läs mer: Equmeniakyrkan skippar flyg, bil och båt

Fler artiklar för dig