Förundersökning ska utreda Nordfront

Justitiekanslern (JK) inleder förundersökning kring den nazistiska sajten Nordfront. De anmälda artiklarna och bilderna ger uttryck för ”gillande av Adolf Hitler”, skriver JK.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

JK beslutade den 1 december att inleda förundersökning om hets mot folkgrupp beträffande 97 olika fall, publicerade på nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens webbplats Nordfront.

Det är den ideella föreningen Juridikfronten, som har gjort anmälningarna. Robin Enander, talesperson för Juridikfronten, säger på föreningens hemsida att om förundersökningen leder till åtal blir det ”ett av de absolut största hetsåtalen som någonsin ägt rum i Sverige”.

Kan bli ett omfattande åtal

Handläggaren på JK, Alicia von Mangoldt, nyanserar bilden något men säger samtidigt att åtalet kan bli omfattande.

– Om åtal väcks beträffande de 97 anmälda fallen kan det bli ett av de mest omfattande vi har haft på senare tid, säger hon.

Inte första gången åtal ställs

Fallen har nu lämnats till åklagare. Von Mangoldt säger att utredningen ska ”bedrivas skyndsamt”, men att det inte går att säga när eventuellt åtal kan väckas. Det är inte första gången Nordfront blir anmälda, säger hon.

– Det är ett åtal nu i Örebro tingsrätt mot den ansvarige utgivaren Emanuel Lärkestål.

I de nu aktuella 97 fallen finns det i 95 fall antingen bilder på hakkors eller bilder föreställande Adolf Hitler, skriver Juridikfronten. Det finns också bilder på Adolf Hitler omgivet av ljus och en banderoll med texten ”Grattis Adolf Hitler”.

”Det finns anledning att anta att tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp har begåtts. Förundersökning är därför inledd”, skriver JK Anna Skarhed i sitt beslut.

Juridikfronten är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. De säger att syftet med deras verksamhet bland annat är att ”motverka s.k. näthat”. Samtidigt, skriver de, vill de inte ”begränsa opinionsbildning”.