Fyra kyrkor stängs av egyptiska myndigheter

Nu protesterar koptiska kristna, som upplever att de behandlas som kriminella av staten.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

De kristna i Egypten lever under hård press, då de utsatts för flera blodiga terrorattacker från jihadister under de senaste åren. Nu protesterar kopter i den södra provinsen Minya mot att även myndigheterna motarbetar dem, då fyra kyrkor har stängts den senaste månaden.

Den koptiske biskopen Makarios säger i ett uttalande att man först avvaktat med att protestera, för att låta tjänstemännen rätta sitt beslut.

— Men tystnaden ledde till något värre, det blev som om bönerna är ett brott som kopter ska straffas för, säger han i ett uttalande.

Förstörd egendom

Biskopen menar att diskrimineringen av kopterna nu förvärras. Kyrkor stängs, de kristna attackeras och får sin egendom förstörd, utan att förövarna behöver räkna med att straffas. Myndigheterna betonar nämligen ”fredlig samexistens”.

— Det är alltid kopterna som får betala priset för samexistensen, aldrig förövarna, säger han.

Koptiska kristna har också klagat över att de blir häcklade och att de utsätts för stenkastning när de besöker kyrkor.

Olika anledningar

De fyra kyrkorna verkar ha stängts av olika anledningar. I byn Sheikh Alaa stängdes kyrkan av polis redan 2015 efter en attack mot den. På senare tid har kopterna återvänt till kyrkan, men efter att ha blivit trakasserade stängde myndigheterna den igen.

I byn al-Quashairy stängdes kyrkan efter att islamister kastat sten på kristna och skadat fyra. Ingen stenkastare arresterades, i stället hölls försoningssamtal, enligt uppgifter från biskopen. I de två andra fallen har polisen stängt kyrkorna då de fått varningar om kommande attacker.

Den koptiska kyrkan har svårt att få tillstånd för att bygga nya kyrkor av myndigheterna, som oroar sig för negativa reaktioner från islamister.

Attackeras av islamister

Kristna samlas därför ibland i bönelokaler som inte är godkända av myndigheterna. Ibland attackeras dessa samlingsplatser av islamister.

Myndigheterna i Minya har ännu inte kommenterat biskopens utspel.

Debatt