Nyheter

Idrottskaplaner fyller tomrum i osäker tid

Den psykiska ohälsan ökar dramatiskt inom proffsfotbollen som en konsekvens av coronapandemin, enligt en ny brittisk studie. Och i det tomrummet fyller klubbkaplanerna en viktig funktion.

1 av 3

Sedan coronapandemin slog till har livet förändrats inom idrottsvärlden med bland annat korttidspermitteringar och klubbar vars existens hotas, som följd.

En undersökning av det globala spelarfacket Fifpro bland 1 602 fotbollsspelare i proffsligorna på de brittiska öarna, visar att spelarnas mentala hälsa har försämrats avsevärt.

Oroande resultat

Enligt studien, som genomfördes mellan den 22 mars och 14 april, svarar 22 procent av totalt 468 kvinnliga spelare och 13 procent av 1 134 manliga spelare att de uppvisar symptom som kan liknas vid depression.

Det är en trend som oroar. När en liknande studie genomfördes så sent som vid årsskiftet, närmare bestämt i december och januari när fotbollsserierna fortfarande pågick, visar på en fördubbling.

Visserligen var underlaget mindre, totalt tillfrågades 307 män och kvinnor, men skillnaden är ändå påtaglig. Då angav 11 procent av kvinnliga spelare och 6 procent av manliga spelare att de hade symptom som är vanliga vid depression.

Behov av samtal

Detta har Sports Chaplaincy, som organiserar arbetet med idrottskaplaner inom flera olika sporter i Storbritannien, tagit fasta på. Organisationen märker ett större behov i fotbollsklubbarna efter personer som finns till hands för samtal och vägledning.

Matt Baker, som är kaplan i London-klubben Charlton Athletic sedan tio år, berättar att idrottskaplanerna har mer att göra nu än innan coronapandemin slog till med full kraft. Och samtidigt som arbetsbördan ökat finns en utmaning:

– Den utmaningen skulle kunna beskrivas som: Hur kan jag vara närvarande utan att fysiskt vara där med spelarna? förklarar Matt Baker som också ansvarar för den pastorala omsorgen för fotbollskaplanerna inom Sport Chaplaincy.

Uppskattat initiativ

Han lyfter fram Premier League-klubben Sheffield United där kaplanen Delroy Hall skrivit handskrivna meddelanden med uppmuntran till ett 30-tal spelare och andra anställda i klubben, vilket blivit mycket uppskattat.

– Vi är vana vid att få mejl och meddelanden på sociala medier men ett handskrivet brev ger en annan signal, säger Matt Baker och menar att ett sådant initiativ uppfattas som mer personligt.

I en intervju i The Star berättar Delroy Hall, som tidigare arbetat som pingstpastor och föreläsare, om när han nyligen kallades in till ett möte mellan fyra ögon med managern Chris Wilder:

– Jag hade ingen aning om vad Chris ville men han framförde att jag inte skulle underskatta betydelsen av de personliga brev jag skickat. Sådana bevis på tacksamhet gör att mitt uppdrag känns meningsfullt. Det visar att också en enkel handling kan betyda något för den enskilde.

Oro bland spelare

Att det rådande läget påverkar spelarna är tydligt. Sander Berge, Panos Retsos och Chris Basham är några spelare i Sheffield United som varit öppna med sin oro för nära och kära och som beskrivit svårigheten i att hålla fokus på fotbollen när annat känns viktigare.

Läs också: Kaplaner lugnar hetsporrar som Mario Balotelli

I Championship-klubben Birmingham City och flera andra klubbar har kaplanerna hållit bibelstudier för spelarna via nättjänsten Zoom. I andra klubbar, som Bristol City och Macclesfield, har information om att kaplanerna står till förfogande, gått ut på klubbarnas hemsidor och intranät.

– Förra året sprang Norwich Citys klubbkaplan sju maratonlopp på lika många dagar. Nu har han gjort samma sak, fast den här gången på ett löparband. Pengarna som han samlat in har gått till klubbens hjälpfond, berättar Matt Baker i Sunday Mirror.

– Fotbollsklubben och kyrkan har också samarbetat och sett till att en skola i Norwich fått 400 paket med saker som skolan är i behov av. Så det är mycket positivt som händer nu, konstaterar han.

Nödvänidgt med samarbete 

Och även om många länder just nu lättar på restriktionerna är hotet från coronaviruset långt ifrån över. Deras målsättning är att få proffsspelarna att må bättre och klara av de påfrestningar som pandemin för med sig.

– Resultatet av våra undersökningar understryker hur viktigt det är att de styrande inom fotbollen arbetar tillsammans i dessa osäkra tider. Genom att göra det kommer vi att få en större stabilitet både i samhället i stort och bland spelarna, säger Jonas Baer-Hoffmann, generalsekreterare i Fifpro till The Guardian.

Läs mer Allt fler idrottare vill samtala om Gud

Fler artiklar för dig