Nyheter

Idrottspastorn Christian Wienkamp kräver tuffare tag mot rasism

Efter scenerna på läktarna under EM-kvalmatchen Bulgarien-England har en idrottspastor fått nog. – Vi måste få bort rasismen från fotbollen, säger Christian Wienkamp.

1 av 2

De skandalscener som utspelade sig på läktarna i Sofia när Bulgarien spelade mot England i måndags har uppmärksammats i hela världen.

Matchen stoppades två gånger för att lugna delar av publiken. Bland annat gjordes Nazihälsningar och riktades apljud mot de färgade engelska spelarna Tyrone Mings och Raheem Sterling.

– Ett sådant uppträdande hör inte hemma varken inom fotbollen eller i samhället i övrigt. Det var hemskt att bevittna, konstaterar Christian Wienkamp på Sports Chaplaincy UK.

Hårdare sanktioner

Han kräver hårdare sanktioner mot de fans, klubbar och landslag där detta får fritt spelrum. Men Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, måste göra mera för att komma tillrätta med rasismen, anser han.

– Uefa tillsammans med de nationella förbunden måste göra allt de kan för att se till att detta inte längre har en plats inom fotbollen.

– Vi inom fotbollen behöver komma överens om hur vi ska göra för att få slut på rasismen, säger Christian Wienkamp enligt premier.org.uk.

Såg inte något

Som en följd av händelserna under EM-kvalmatchen i Sofia avgick Boris Mikhailov, ordförande för Bulgariens fotbollsförbund.

”Beslutet är taget baserat på de anspänningar som uppstått de senaste dagarna, vilka är skadliga för såväl bulgarisk fotboll som för det bulgariska fotbollsförbundet”, säger förbundet i ett uttalande.

England vann matchen med 6-0 men efterspelet har också handlat om presskonferensen efteråt. Där uppgav Bulgariens förbundskapten Krasimir Balakov att han inte uppfattade något.

– Jag var helt fokuserad på matchen, så jag hörde inget, sa han.

Hakkors på bröstkorgen

Rasism är inget nytt i bulgarisk fotboll och ett exempel är Levski Sofia. Mesta mästarna beskrivs som en av de värsta klubbarna när det gäller att vara infiltrerad av neo-nazister.

Vid förra årets cup-final hade en Levski-supporter ett hakkors tatuerat på bröstkorgen och bredvid stod en annan yngling som gjorde en nazihälsning. För detta blev klubben bötfälld av förbundet, skriver The Telegraph.

Under en match den 20 april 2013 syntes en banderoll med en text som önskade Hitler glad födelsedag. Och 2014 visade Levski-fansen en banderoll vars budskap var: "Säg ja till rasism".

Sports Chaplaincy UK hjälper klubbar genom att erbjuda idrottskaplaner som samtalsstöd till spelare och ledare. Numera finns flera hundra idrottskaplaner inom bland annat fotboll, rugby, cricket och hästkapplöpning.

Läs också Lazio-spelare: Nej till antisemitism

Fler artiklar för dig