Kända namn med kristen tro vill in i riksdagen

Flera kända namn med en uttalad kristen tro finns bland dem som vill ta sig in i riksdagen, och nu väntar på besked. Lars Adaktusson (KD), Kristina Axén Olin (M), Ann Heberlein (M) och Lennart Sacrédeus (KD) är några av dem.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

När riksdagen samlas för upprop den 24 september kommer en hel del nya ansikten att synas i bänkraderna. TT har sammanställt några av namnen, där det också finns flera som öppet har berättat om sin kristna tro.

Till exempel gör moderaten Kristina Axén Olin comeback, även om hon byter Stockholmspolitiken mot riksdagspolitiken. Kristina Axén Olin har bland annat berättat om sin kristna tro i boken "På tal om tro -15 röster...." som kom ut 2013. Under sin tid borta från politiken har hon medverkat ganska flitigt i kristna sammanhang och där reflekterat över sitt liv.

Från Bryssel till riksdagen

Kristdemokraternas EU-parlamentariker Lars Adaktusson byter också arena. Han står högst upp på flera av partiets valsedlar och kan vara säker på att byta arbetsplats från Bryssel till Stockholm, skriver TT. Adaktusson har varit tydlig med sin kristna tro som politiker.

Exakt vilka kandidater från olika partier som kommer in i riksdagen är det dock för tidigt att veta redan nu. KD har precis som flera andra partier både en lista för hela landet, som toppas av partiledaren Ebba Busch Thor och andra kända kristdemokrater, och lokala listor.

Kryssat sig in förr

Till exempel toppar Lars Adaktusson valsedeln i Dalarna med tidigare riksdagsledamoten och EU-parlamentarikern Lennart Sacrédeus på andra plats. En person med tydlig kristen och värdekonservativ profil, som kryssat sig in förr.

Även författaren och lektorn i teologi, Ann Heberlein (M), hoppas på personkryss, även om det ser mörkt ut från hennes åttondeplats på listan för Skåne södra, där M har tre riksdagsmandat. Ann Heberlein är aktiv i en församling i Lund, men också känd för att ha kritiserat Svenska kyrkan för att vara vilsen.

Det finns självfallet fler personer med kristen profil som hoppas vara på väg in i riksdagen, som inte redovisas här.

Utjämningsmandat ska fördelas

En annan faktor att ta hänsyn till innan kandidaterna slutligt vet om det blir en riksdagsplats är de 39 utjämningsmandat som fördelas utifrån hur stor andel röster partiet fått i hela landet.

Dessutom kommer ett antal riksdagsledamöter att försvinna till Rosenbad när den nya regeringen är bildad, vilket ger ny chans för ersättare att ta plats i riksdagen.

TT & Thomas Österberg

Lilla Erstagården