Nyheter

Kristna kvinnor vill bli Bidens vicepresident

Tre kristna kvinnor finns bland de som kan tänkas bli Joe Bidens vicepresidentkandidat när denne utmanar Donald Trump i november. Vem valet än faller på kan hon bli historisk. Ingen kvinna har någonsin varit vicepresident i USA.

1 av 4

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden vill ha en kvinna som sin vicepresidentkandidat. Biden har sagt att han lätt kan namnge femton kvinnor som skulle kunna passa för uppdraget, skriver csmonitor.com.

– Jag kommer att behöva en kvinna som har styrkor där jag är svag, säger Joe Biden enligt nyhetsbyrån Reuters.

Senator från Kalifornien

Bland de kandidater som experterna lyfter fram som tänkbara finns flera kristna kvinnor.

En är Kamala Harris, 55-årig senator från Kalifornien, som i december avbröt sitt eget försök att bli Demokraternas presidentkandidat och då sa att hon kommer att stödja Joe Biden.

Hon tillkännagav sin presidentkampanj med orden "With faith in God".

Locka svarta väljare

Harris växte upp med en pappa från Jamaica och en mamma från Indien och gick både till en baptistkyrka och till ett hinduiskt tempel. Hon är gift med en jude och räknar sig själv som baptist.

Dessutom är hon en av USA:s mest kända svarta politiker och skulle därmed kunna hjälpa Biden att dra till sig svarta väljare.

Läs mer: Joe Biden utmanar Trump med tröstarteologi

Kamala Harris försvarar rätten till abort och har bland annat sagt att moral är viktigt. I ett tal förra sommaren vid ett katolskt universitet i Washington sa hon:

– Kristus och andra ledare lär oss betydelsen av att leva våra liv inte enbart för vår egen skull utan för att tjäna andra, sa hon vid det tillfället.

Hon har kritiserat president Trump skarpt för dennes flyktingpolitik om vilken hon sagt att den syftar till att "slänga ut flyktingarna", rapporterar Christian Post.

Populär bland kyrksamma

En annan kvinna som finns med i kampen om vem som ska bli Joe Bidens vicepresidentkandidat, är Amy Klobuchar, som också hon försökte blir Demokraternas presidentkandidat men tvingades ge upp.

Enligt en undersökning som citeras av Washington Examiner var Klobuchar den allra mest populära kandidaten bland amerikaner som går i kyrkan regelbundet. På den punkten slog hon både Joe Biden och Bernie Sanders.

Är kongregationalist

Amy Klobuchar tillhör United Church of Christ, samma kongregationalistiska kyrka som förre presidenten Barack Obama, och har tydligt sagt att hon stöder Joe Biden i dennes försök att bli president.

Klobuchar, som är 59 år och senator i Minnesota, är gift med en katolik och sägs appellera till vita arbetarklassväljare.

– Min kristna tro är mycket viktig för mig. Den hjälpte mig att bearbeta min fars alkoholism, sa hon i en intervju nyligen då hon även berättade att senatens bönefrukostar betyder mycket för henne.

Metodist och söndagsskollärare

Sist bland de kvinnor som förklarat att de ställer sig bakom Biden är Massachusetts-senatorn Elizabeth Warren.

Hon är kanske den av samtliga som försökte bli Demokraternas presidentkandidat, som varit mest öppen med sin kristna övertygelse. Warren växte upp i en metodistförsamling och var söndagsskollärare.

Jim Wallis, ledare för organisationen Sojourners, som politiskt står närmare Demokraterna än Republikanerna i amerikansk politik, hyllar Elizabeth Warren:

– Warren är känd för sin skarpa kritik av Wall Street, av Trump som president och alla andra krafter som, enligt henne, förhindrar lika möjligheter för alla i samhället, säger Wallis enligt Boston Globe.

Hyllad av Jim Wallis

Han berättar om ett tal Elizabeth Warren höll på ett ledarseminarium arrangerat av Sojourners.

– Jag har hört många predikningar om Matteus 25 (liknelsen om talenterna, Dagens anm). Och hon gjorde det verkligen bra. Hon var väl förtrogen med texten och förklarade så att vi förstod vad den handlar om.

– Det var en kristen som talade till andra kristna, menar Jim Wallis.

Åldern en nackdel

Det som talar till Elizabeth Warrens nackdel, menar flera experter, är hennes ålder. Hon fyller 71 år i juni och enligt dessa behöver Biden, som blir 78 i november, en vicepresident som är yngre än så.

Joe Biden har sagt att han har för avsikt att utse sin vicepresidentkandidat i god tid före Demokraternas partikonvent i augusti.

Presidentvalet i USA avgörs om drygt ett halvår, den 3 november.

Fler artiklar för dig