Nyheter

Kyrkans lägerledare i Jönköping förnekar att de gett bort prylar för kvarts miljon

Svenska kyrkans uppgifter om att prylar för en kvarts miljon skulle ha skänkts bort i samband med Vildmarkslägret, stämmer inte. Det menar ledarna för lägret.

Svenska kyrkan i Jönköping gick i förra veckan ut och berättade om Vildmarkslägets stora kostnader och hur ledarassistenter fått prylar som kompensation i stället för lön. I texten på hemsidan räknade kyrkan upp flera specifika föremål som skulle ha skänkts bort. Men enligt ledarna har varken grytor, kameror, komradio eller presenningar getts vidare till ledarna efter lägret, skriver Jönköpings-Posten.

"Finns inte kvar i lagren"

När kyrkoherde Ann Aldén konfronteras med lägerledarnas version, står hon fast vid tidigare uttalande. Hon menar att hennes uppgifter bygger på en genomgång av vad som köpts in, vad som finns i lagren, och vad som sagts till dem.

– Där fanns det ganska begränsat med saker och när vi inte hittat det vi köpt in har vi frågat de ansvariga som svarat att de gett bort det till oavlönade ledare. Det är den informationen vi fått, säger hon till Jönköpings-Posten.

Läs också Svenska kyrkan gav unga konfirmationsledare prylar för en kvarts miljon

"Var tidigare ledningens beslut"

Stefan Lindblom, ansvarig för lägret, bekräftar att kläder och en del liggunderlag har skänkts till ledare. Enligt uppgifter till JP så var det den tidigare ledningen för Svenska kyrkan i Jönköping som beslöt att äldre assistenter med mer ansvar skulle få kläder i stället för lön.

Anledningen till att Stefan Lindholm inte tidigare uttalat sig om pausandet av lägret, är enligt honom själv att han inte velat kritisera kyrkans ledning offentligt.

– Men nu är det kört. I stället jobbar vi för att det ska bli ett vildmarksläger även nästa sommar men det kommer inte vara i Jönköpings församlings regi, säger han till Jönköping-Posten.

Läs mer Detta har hänt: Ungdomskrisen i Svenska kyrkan Jönköping

Fler artiklar för dig