Kyrkmassakern i Sutherland springs pågick i sju minuter

Devin Kelley gick mellan bänkraderna i kyrkan i sju minuter och sköt metodiskt sina offer – även små barn – i huvudet. Avrättningarna fångades av en videokamera som kyrkan installerat.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Detaljerna om massmordet i det lilla samhället Sutherland Springs i Texas blir alltmer makabra och precisa. Gärningsmannen sköt ihjäl 25 personer innan han själv dödades i jakten efteråt. En av de mördade kvinnorna var i ett tidigt skede av en graviditet, vilket gör att en del räknar till 26 döda.

Allt spelades in

Massmördaren, 26-årige Devin Kelley, började skjuta redan utanför kyrkan men väl därinne sköt han i sju minuter, skriver The New York Times som pratat med en polis som informerats om händelsen.

En videokamera fångade hela händelseförloppet. Kameran spelade in gudstjänsterna som församlingen brukade lägga ut på Youtube.

Kelley kom till baptistkyrkan med magasin som tar mer än 400 skott, men det är inte fastslaget hur många han faktiskt avfyrade, enligt polisen. Han laddade om flera gånger och kan ha tömt uppemot 15 magasin.

Skjöt mot de som flydde

En kvinna som skadades i blodbadet säger att Kelley fortsatte att skjuta mot dem som försökte fly, samt dem som hukade under bänkarna och på golvet. David Brown, vars mamma Farida sköts i benen, beskriver för The Washington Post hur skytten avfyrade fyra skott i kroppen på en kvinna direkt till vänster om henne.

– Vid varje skott så fortsatte hon gråta, säger Brown och berättar att mamman sa till kvinnan att hon nu skulle komma till himlen.

Läs också: Stephen Willeford skjöt massmördaren efter kyrkskjutningen
 

Kan inte låsa upp mobilen

Devin Kelleys telefon kan vara en ledtråd i utredningen, men den har polisen ännu inte lyckats låsa upp, enligt The New York Times.

Kelley skickade hotfulla sms till sin svärmor som brukade besöka kyrkan, enligt polisen.

Telefonen är en iPhone, och tillverkaren Apple har erbjudit FBI ”tekniskt stöd”, enligt ett uttalande skriver AP.

Efter masskjutningen i San Bernardino i Kalifornien 2015, då två terrorister dödade 14 människor, blev frågan akut om telefontillverkarna ska hjälpa myndigheterna att få information ur en kunds telefon. Apple nekade FBI hjälp med hänvisning till att tekniken kunde komma att läcka till utomstående.

USA:s vicepresident Mike Pence har åkt till Texas och mött människor som överlevde massmordet i kyrkan, och anhöriga till offren. Han har även deltagit i en utomhusmässa med de sörjande.

Han har också i ett tal kritiserat USA:s flygvapen, som inte rapporterade in en tidigare dom mot Kelley, något som hade kunnat förhindra hans vapeninköp.

Mer fokus på kyrkosäkerhet

Redan före söndagens skjutning hade Trump-administrationen påbörjat ett arbeta med att träna församlingar i hur de bör agera vid nödsituationer, inklusive pågående skottlossningar.

Nu säger Jamie Johnson, chef för den del av USA:s inrikessäkerhetsdepartement som ansvarar för trosbaserade och grannskapsorganisationer, att han tänker arbeta ännu hårdare för att träna religiösa ledare i hur medlemmar och egendom ska skyddas.

– Under de kommande månaderna och åren kommer vi att vara mycket mer upptagna med säkerhet och trygghet runt byggnader som används av religiösa, sa han några timmar efter skottlossningen till tidningen Time.

– Den här frågan kommer nu att få en framskjuten position i den religiösa diskussionen i USA.

”Ökad grad av oro”

Jamie Johnson berättade också att hans kontor, under de senaste månaderna, fick information om ”en ökad grad av oro” bland ”alla trosinriktningar” runt om i landet.

Niklas Svahn/TT och Johannes Ottestig

Läs också: Texasmördaren Devin Kelley beskrivs som ateist