Nyheter

M vill bilda regering med KD

Moderaterna och Kristdemokraterna ingår i Moderatledaren Ulf Kristerssons tänkta regering. Men det ser mörkt ut för Kristersson att bli godkänd av riksdagen i statsministeromröstningen på onsdag.

Ulf Kristersson har nu meddelat talmannen Andreas Norlén vilka partier som ska ingå i M-ledarens regering om han klarar omröstningen om statsministerposten senare i veckan.

– Ulf Kristersson har för avsikt att bilda en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna, säger Andreas Norlén på en pressträff.

Historisk

Kristersson blir sannolikt den förste statsministerkandidat i modern tid som inte godkänns av riksdagen.

Centern och Liberalerna har tackat nej till att ingå i en Alliansregering med hänvisning till att den blir beroende av Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik.

Av samma anledning har Liberalernas ledare Jan Björklund varit tydlig med att partiet tänker trycka på röd knapp i statsministeromröstningen. Centerledaren Annie Lööf har sagt att det är osannolikt att partiet kommer att ändra sitt tidigare beslut att rösta nej.

Läs även: Majoritet av KD-väljare vill se SD-samarbete

På onsdag gäller det

Med respekt för talmannens process har C dock väntat med att ge definitivt besked tills det blir känt hur Kristerssons regering är tänkt att se ut.

– Jag har noterat de mediala beskeden, på onsdag kommer det riktiga beskedet, säger Kristersson.

Om C och L röstar som de sagt på onsdag kommer Kristersson inte att bli vald. Tillsammans med de rödgröna nejrösterna blir det 195 röster emot honom. För att bli vald får han inte ha fler än 175 röster emot sig.

TT

Läs också: Så löste KD i Norge regeringsfrågan

Fler artiklar för dig