Megakyrkan Lakewood Churchs budget kritiseras

Lakewood Church i Texas är USA:s största kyrka. Nu kritiseras att man använder bara drygt en procent av budgetens miljoner till utåtriktad evangelisation.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Evangelical Focus citerar i en artikel Houston Chronicle, som rapporterat om megakyrkans olika utgifter. Av de 90 miljoner dollar som budgeten är på används runt en tredjedel till gudstjänster och programverksamhet.

Cirka 25 miljoner dollar går till produktion av tv-program. Resterande miljoner täcker administration, evenemanget Night of Hope och insamlingsverksamhet.

28 miljoner följare

Drygt en miljon, närmare bestämt 1,3 - runt en procent av budgeten - går till utåtriktad evangelisation och mission.

Joel Osteen har 28 miljoner följare på Facebook och Twitter, och varje vecka besöker ungefär 50 000 människor kyrkans gudstjänster.

Själv tar Osteen och hans fru inte ut någon lön från kyrkan. I en intervju i Christian Post betonar han att han inte arbetar i kyrkan för pengarnas skull, och att detta varit viktigt. Han säger att Gud har "välsignat honom" på andra sätt, och talar om de böcker som sålts i miljoner exemplar.

"Slösaktig"

Trots att han inte får lön från kyrkan finns det kritiker som menar att Osteens livsstil är provocerande: han har en "slösaktig livsstil" säger bland andra Carl Trueman, pastor och professor vid Westminster Theological Seminary i Pennsylvania.

I USA kallas en kyrka megakyrka om den har mer än 2000 medlemmar som regelbundet går till kyrkan. När det gäller ekonomi och pastorernas löner är det ibland svårt med insyn och transparens, skriver Evangelical Focus. Vissa av dessa kyrkor vill inte lämna ut uppgifter om budget och löner, andra lämnar ut sporadiska eller ofullständiga uppgifter.

Läs även: Tv-predikant USA:s mest sålda författare