Nyheter

Norska kyrkan portas från bönehus

Med hänvisning bland annat till att Norska kyrkan inte längre ser Bibeln som Guds ord har medlemmarna i ett bönehus på ön Sørarnøy beslutat att Norska kyrkan inte längre får hyra lokalen.

"Vi ser en kyrka som har övergett den lutherska huvudprincipen ''Skriften allena'' och som därför har kommit i strid med Bibelns undervisning om exempelvis samboskap, abort och livets slut", står det i ett brev som Harald Birkeli, ledare för Sørarnøy Indremisjon i Gildeskål kommun i Nordnorge, har skickat ut till lokalbefolkningen.

Årlig hyresavgift

"Och vi ser en kyrka som är mer upptagen av att fungera som en slags ceremonimästare i stället för att säga sanningen om vad hela Bibeln lär oss om Guds plan och vilja för oss", skriver Harald Birkeli från Sørarnøy Indremisjon, som är en del av Normisjon i regionen Nordland, vidare.

Norska tidningen Vårt Land skriver att Norska kyrkan hittills har betalat en årlig avgift för att kunna använda bönehuset till begravningar och en handfull gudstjänster varje år.

Ny hbtq-profilerad präst

Men i december beslutade medlemmarna i Sørarnøy Indremisjon, som äger bönehuset, att de inte ville förnya hyresavtalet med Norska kyrkan. Det innebär i sin tur att Norska kyrkan inte får använda lokalen från och med årsskiftet.

I brevet till lokalbefolkningen kritiserar Harald Birkeli teologin i Norska kyrkan. Samtidigt har Norska kyrkan i Gildeskål också anställt en präst som under lång tid har arbetat med hbtq-frågor. Men Harald Birkeli säger till Vårt Land att beslutet att säga upp hyresavtalet inte har något med den nya prästen att göra.

Fortsatta möten i bönehuset

– Vi har pratat om detta i 2–3 år och det har varit fram och tillbaka. Då kyrkan ville ha ett nytt och annorlunda avtal än det vi har i dag kom vi fram till att vi inte vill ingå ett nytt avtal med dem.

Harald Birkeli säger samtidigt att Sørarnøy Indremisjon – och dess drygt tio medlemmar – kommer att fortsätta med möten och gudstjänster i bönehuset och att alla är välkomna.

Fler artiklar för dig