Nyheter

Ny konstkatastrof väcker ilska i Spanien

En privat konstsamlare i Valencia fick sig en obehaglig överraskning när han fick tillbaka sin tavla efter en rengöring. Notan landade på 1200 Euro och tavlan var oigenkännlig.

Men så anlitade han inte heller en konservator utan en möbelrestauratör, enligt Spansk Europa Press.

Tavlan i fråga var en kopia av ”The Immaculate Conception” av barockkonstnären Bartolome Esteban Murillo.

Trots två försök att återställa ”Den obefläckade befruktningen” är det svårt att förknippa den med originalet, för att inte säga omöjligt.

Fallet har gett stort eko i internationell press och liknas vid ett annat konstfall 2012, när en kvinnlig församlingsbo i 80-årsåldern, Cecilia Giménez, kände sig redo att ge sig i kast med att restaurera Elias Garcia Martinez´s kända freskomålning av Jesus Kristus - Ecce Homo.

Läs mer Misslyckat Jesusporträtt kan räddas

Hon uppges ha varit upprörd över att målningen hade försämrats och tog på sig ansvaret att återställa den, med prästens godkännande. 2012 ansågs inte fresken vara särskilt värdefull, mer än av sentimentala skäl för lokalbefolkningen, skriver BBC News.

Cecilia Giménez goda intention att återställa originalet kan väl sägas ha misslyckats, men hennes Jesusmålning blev världskänd och kallas ”Monkey Christ”.

Att amatörer ger sig på att restaurera målningar fortsätter att väcka förskräckelse och ilska bland professionella utövare. Spaniens Professional Association of Restorers and Conservators, Acre, kallar det senaste försöket med ”The Immaculate Conception” för ”vandalism”.

Fernando Carrera, en professor och tidigare president på Acre går så långt att han i tidningen The Guardian ställer sig frågan om vi också ska tillåta att amatörer utför operationer på människor? Eller låta en icke-arkitekt sätta upp ett hus?

Men än så länge finns ingen lag i Spanien som förbjuder amatörer att restaurera konstverk, däremot ser man att jobbmöjligheterna för professionella konservatorer är mycket begränsat och yrket riskerar att försvinna i Spanien, enligt Acre.

Läs mer Kyrka tog ner hbtq-tavlan – ersätter med lika omdiskuterat hbtq-verk

Fler artiklar för dig