Ray Wilkins hyllas - sa ifrån om religiös sekterism

En katolsk idrottspräst i London hyllar nyss bortgångne Ray Wilkins.
– Han berikade våra liv och såg alla människor som medlemmar i samma familj, säger Vladimir Felzmann.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den 4 april kablades nyheten ut att Ray Wilkins hade gått bort, endast 61 år gammal. För fotbollsintresserade är Wilkins känd som mittfältseleganten som debuterade i det engelska fotbollslandslaget redan som 20-åring 1976.

Det blev totalt 84 landskamper under en framgångsrik karriär som spelare. Efter den aktiva karriären var Ray Wilkins tränare i flera klubbar, bland annat i Chelsea som var den klubb som stod honom närmast hjärtat.

Alkoholmissbruk

Som så många andra aktiva idrottsmän saknade dock Wilkins strålkastarljuset och uppmärksamheten som spelare. Han dövade detta med alkohol men lyckades aldrig bli fri från sitt missbruk. En hjärtattack innebar slutet på hans liv.

Efter sin död har Ray Wilkins hyllats av fans, spelare och ledare. Inte bara för sina insatser inom fotbollen, utan också för sina egenskaper som människa. En av de som vill lyfta fram det sistnämnda är den katolske prästen Vladimir Felzmann,

Felzmann utsågs 2011 till idrottspräst i det katolska stiftet Westminster i London och var bland annat starkt involverad i katolska kyrkans engagemang under sommar-OS i London året därefter.

– Wilkins var inte enbart en fantastisk fotbollsspelare utan en mycket fin person som inte gjorde skillnad mellan människor utan såg oss alla som medlemmar i samma familj, säger Felzmann i en intervju i den brittiska katolska tidningen Catholic universe.

Tog avstånd från hat

Ray Wilkins spelade i Chelsea, Manchester United, Milan, Paris Saint-Germain, Queens Park Rangers och Glasgow Rangers.

Under sin tid i det skotska mästarlaget Rangers sa Wilkins apropå det hat som finns mellan rivaliserande fans i de båda Glasgow-klubbarna, det protestantiska Rangers och det katolska Celtic:

– Jag har bott och spelat i Italien och Frankrike, som båda är katolska länder och där atmosfären är varm och vänskaplig. Och så kommer jag hit till Glasgow där några av mina lagkamrater hatar katoliker.

– Ett sådant förhållningssätt har jag svårt att förstå. Jag tycker, ärligt talat, att det är väldigt dumt, sa Wilkins enligt ESPN.

Ray Wilkins föddes den 14 september 1956 i Hillingdon och spelade närmare 200 matcher för sin moderklubb Chelsea.