Nyheter

Så gick det med nomineringsgruppernas vallöften från kyrkovalet 2017

Svenska kyrkan skulle bli landets bästa arbetsgivare, fler skulle bli medlemmar, partipolitiken skulle bort och mer makt skulle läggas lokalt. Så lät det för två år sedan när det var kyrkoval. Men hur har det gått med alla vallöften?

Det har gått två år sedan kyrkovalet 2017 och just nu är kyrkomötet , Svenska kyrkans högsta beslutande organ, samlat i Uppsala. Frågan är, hur har det gått med alla de vallöftena som lyftes under kyrkovalet? Vi frågade de fem största nomineringsgrupperna vad som hänt.

Socialdemokraterna gick exempelvis till val på att Svenska kyrkan skulle bli landets bästa arbetsgivare.

– Vi har tillsatt en omfattande arbetsgrupp inom S-gruppen i kyrkomötet för att ta det här på allvar. Den kommer att presenteras i november, mer svar kommer då, säger Jesper Eneroth.

Beslutas lokalt

Han berättar att ett dilemma med att svara på den här typen av frågor är att Svenska kyrkans verksamhet främst är lokalt och att allt inte beslutas på nationell nivå. Samma sak gäller med det andra stora vallöftet, att barn- och ungdomsverksamheten ska vara avgiftsfri.

– Det här är något som ska genomsyra allt vi gör i kyrkopolitiken, men svaret ligger på församlingarnas bord.

Fri från politik

POSK gick till val på att göra kyrkan fri från partipolitik, ett vallöfte som är svårt att genomföra i det dagliga arbetet. Hans-Olov Andrén kan peka på ett valresultat där de obundna nomineringsgrupperna växte.

– Tillsammans med andra obundna nomineringsgrupper (Frimodig kyrka och Öppen kyrka) har vi 26 procents stöd, säger Hans-Olov Andrén.

De gick framåt

Men parallellt gick även de tre politiska partierna som ställer upp i kyrkovalet framåt, S, C och SD. Dessutom aviserar Moderaterna att de kanske vill ge sig in i kyrkopolitiken igen.

När det gäller sakfrågor kan POSK peka på att en utredning tillsatts för att se över ändringar i valsystemet, samt en rad förslag som har med kyrkans musikliv att göra.

Förändra underifrån

Centerpartiet gick till val på att ge mer makt åt församlingarna som ska få starta sociala verksamheter, få in fler medlemmar och vara med att ta miljövänliga initiativ. När Niklas Larsson ska redogöra för hur det gått blir det ett pedagogiskt problem.

– Centerpartiets ideologi handlar om att få till ett underifrånperspektiv, där vi inte sitter i Uppsala och beslutar om allt, säger han.

Läs vidare Expert: Tydligt hur politiska idéer styr över kyrkan

Kulturarvet viktigt

Någon sammanställning av alla lokala initiativ där Centerpartiet lyckats finns inte, däremot finns enstaka exempel, som att centerpartister lokalt är med och sätter upp solpaneler på kyrkans byggnader.

Sverigedemokraterna gick till val på att stärka kyrkans kulturarv. Aron Emilsson säger att de driver frågan även i riksdagen då de i sin budget vill öka den kyrkoantikvariska ersättningen rejält.

– Vi har lagt motioner i kyrkomötet om att öka medvetandet för det kyrkliga kulturarvet och drivit frågan i kyrkostyrelsen, säger Aron Emilsson.

– Även lokalt driver vi den här frågan, som att rädda Brunkeflo kyrka i Malmö från att rivas.

Vill flytta makten

Borgerligt alternativ lyfte i valrörelsen fram att kyrkan måste hushålla med sina resurser och att makten måste flyttas från central nivå ned till församlingarna. Mats Hagelin säger att en utredning har tillsatts för att se över vem som gör vad på vilken nivå, samt att de kontinuerligt lyfter frågan om effektivisering.

Mer utförliga svar på vad nomineringsgrupperna gjort för att uppfylla sina vallöften finns på Dagens hemsida.

Läs mer Här är kyrkopolitikernas svar i sin helhet

Fler artiklar för dig