Nyheter

Strängnäs stift firar 900 år – biskopen vill att det uppmärksammas

I september firar Strängnäs stift 900 år. Biskop Johan Dalman säger att det är "Sveriges närmaste stift".

I Strängnäs stift väntar ett spännande jubileumsår. Planeringsarbetet inför firandet har pågått ganska länge och biskop Johan Dalman ser fram emot att det ska dra igång.

– Vi vill att jubileet uppmärksammas, dels ute bland församlingarna och dels under den stora stiftsfesten här vid domkyrkan den 5 september, berättar han för Eskilstuna-Kuriren.

Ingen officiell födelsedag

Men att det är 900 år sedan stiftet grundades är inte säkert. Någon officiell födelsedag för Strängnäs stift finns inte. Ett födelseår saknas alltså vilket inte hindrar ett firande.

– Att vi ges möjligheten att fira 900 år nu beror på att Strängnäs stift, eller snarare Strigines, för första gången nämns i ett dokument från 1120. Dokumentet brukar kallas för Florenslängden, förklarar Johan Dalman.

Under jubileumsåret blir det föreläsningar, workshops, gudstjänster och tårta. Liksom flera spännande gäster, men där är biskopen förtegen. Han lovar att dessa ska avslöjas lite längre fram.

Har 650 000 invånare

I Strängnäs stift bor cirka 650 000 människor varav 375 000 tillhör Svenska kyrkan och i stiftet finns det 73 församlingar.

– Om Enköping är Sveriges närmaste stad så är vi Sveriges närmaste stift. Strängnäs gränsar till Linköping, Visby, Stockholm, Uppsala, Västerås, Karlstad och Skara, säger Johan Dalman.

Fler artiklar för dig