Nyheter

Stulen Mariaskulptur tillbaka i kyrkan efter tio års frånvaro

2010 stals en Mariaskulptur från Tidersrums kyrka i Östergötland. På söndagen välkomnades den tillbaka.

– Det här var en stor dag för bygden. Det känns bra att den numera är tillbaka på sin rätta plats, säger Kinda pasto­rats kyrkoherde Jörgen Sundeborn, till Östgöra Correspondenten.

Hittades på Teneriffa

Det var en natt i oktober 2010 som tjuven slog till mot Tidersrums kyrka. Bytet blev tre träskulpturer från 1200- och 1300-talet, ett altarkrucifix och två ljusstakar. Föremålen beskrevs som ovärderliga och polisen utfärdade rikslarm.

Vid en husrannsakan våren 2015 återfanns några av sakerna hos en spanjor på Teneriffa med svensk anknytning. Vid tillslaget hittade polisen totalt ett 40-tal kulturhistoriska föremål och 2016 dömdes den spanske mannen till fem års fängelse för en rad stölder i svenska kyrkor, däribland Tidersrums kyrka.

Återfanns i dåligt skick

Men att återföra alla de stulna föremålen till Sverige har varit svårt – delvis på grund av att vissa av dem redan hade sålts vidare av auktionshus i Spanien och i Tyskland.

Ett av föremålen som inte hittades vid husrannsakan 2015 var Mariaskulpturen från Tidersrums kyrka. Enligt Östgöra Correspondenten dök den i stället upp på en spansk auktionssajt våren 2019.

Då var skulpturen i mycket dåligt skick och under hösten har därför Östergötlands mu­seum i Linköping försökt att återställa den i så gott skick som möjligt. Dessutom har skulpturen säkrats mot eventuella framtida stöldförsök.

I söndags återinvigdes alltså Mariaskulpturen och den står nu åter på sin ursprungliga plats i Tidersrums kyrka. Men komplett är den inte. Jesus­barnet som Mariaskulpturen tidigare höll i saknas exempelvis fortfarande.

Och de andra föremålen som stals från kyrkan är fortfarande borta.

Fler artiklar för dig