Svenska kyrkan i Mölndal satsar på företagspräst

Från och med i slutet av augusti kommer företagen i Mölndal att kunna vända sig till en "egen" präst.
– Vi vill nå och finnas till med samtalsstöd för människor i yrkesverksam ålder, säger Ingela Bergström till Göteborgs-Posten.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

På Svenska kyrkan i Mölndals webbplats står det att kyrkan vill vara "en angelägen, modig och närvarande kyrka". Och för att nå människor mitt i livet har församlingen anställt en företagspräst, något som Mölndals-Posten var först med att rapportera om.

Ingela Bergström, som tidigare har arbetat som pastor inom nuvarande Equmeniakyrkan i 20 år, avgav för ett drygt år sedan prästlöftena inför domkapitlet i Göteborg och blev därmed behörig präst i Svenska kyrkan.

Börjar den 26 augusti

Det gångna året har hon arbetat i Lerum, men den 26 augusti tillträder hon den nya tjänsten som företagspräst i Mölndal.

– Det blir ett spännande uppdrag och jag kommer att vara lyhörd för vad som efterfrågas. I början handlar det om att arbeta upp kontakter med företagen på olika sätt. Det här är ju helt ny mark och det ska bli roligt, jag gillar att utmana mig själv, säger Ingela Bergström till GP.

Utöver pastorstjänsten inom nuvarande Equmeniakyrkan har Ingela Bergström även jobbat som polis- och sjukhuspastor, men också med helt andra saker.

– Jag har tidigare arbetat med ledarskap och samtalsmetoder när jag jobbat på studieförbund och stöttat grupper på olika sätt. Jag tror att det är viktigt med reflektionstillfällen i yrkeslivet. Det är mycket det jag brinner för, säger hon till Mölndals-Posten.

"Jobba ganska fritt"

Enligt tidningen motsvarar jobbet som företagspräst ungefär en halvtid. Och att utnyttja tjänsten ska inte kosta något för företagen.

– Tanken är att jag ska kunna jobba ganska fritt och att jag kan höra av mig för att fråga om man vill ha ett samarbete, att jag finns om man exempelvis vill jobba med krisberedskap.

Resten av tiden ska Ingela Bergström arbeta i Fässbergs församling, en av de tre församlingar som ingår i pastoratet, där hon ska jobba 40–50 procent.

Fakta:

Corona och äldreboenden
Övergrepp i kyrkan
Foto: Isaac Holmgren
Foto: Isaac Holmgren
Sexhandel