Tuve Skånberg uppflyttad på KD-lista efter "petningen" i Skåne

Kristdemokraternas nomineringsstämma i Skåne gick emot valberedningen och flyttade upp Tuve Skånberg från fjärde till andra plats på riksdagslistorna i norra och östra Skåne.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Justeringen av listorna innebär att Tuve Skånberg återigen har en topplacering och chansen att komma in i riksdagen – om Kristdemokraterna tar sig över fyraprocentsspärren.

– Jag är glad och tacksam, och känner mig styrkt av förtroendet, säger Skånberg till Dagen.

Efter Ebba Busch Thor

Tuve Skånberg placeras nu på en andra plats i norra och östra Skåne, direkt efter partiledaren Ebba Busch Thor, en förstaplacering hon har på många KD-listor i landet.

Skånberg fick vid lördagens nomineringsstämma i Skåne 54 röster jämfört med 37 för partikamraten Micael Anefur från Kristianstad, som nu flyttas ned en placering på listorna.

Valberedningens tidigare "petning" av Skånberg till fjärde – och troligtvis icke-valbar plats – väckte protester bland KD-medlemmar i regionen.

Sex mandatperioder i riksdagen

Tuve Skånberg är i grunden pastor, och har suttit i riksdagen sex mandatperioder sedan 1991. Det innebär att han i dag är en av de riksdagsledamöter som varit invald längst period i riksdagen. I mars 2017 fick Skånberg sitta talman och kallas "ålderspresident".

Även vid förra valet flyttades Tuve Skånberg först ned av valberedningen – då till åttonde plats – men röstades sedan tillbaka till en andraplats på listan.

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar