Tyskland planerar erkännande av tredje kön

Som första europeiska land vill man göra det möjligt att registrera tredje kön vid födseln.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Efter ett domslut i Tysklands högsta domstol planeras nu lagar som gör det möjligt att registrera att ett barn föds med ett tredje kön.

Fallet som nu prövats i domstol gäller en person som registrerats som kvinna, men vars kromosomtester visar att hon inte tillhör något av könen.

Ny kategori

Innan slutet av 2018 ska regeringen enligt domslutet ha lagar på plats som gör det möjligt att skapa en ny kategori för människor som inte kan kategoriseras som man eller kvinna. Kategorin ska kallas "inter" eller "variation", skriver BBC. Domslutet röstades igenom med sju röster mot en, enligt tidningen Evangelical Focus, som också skriver att den minister som är ansvarig för familjepolitiken, Katarina Barley, välkomnade beslutet.

I Tyskland har det sedan 2013 varit möjligt att lämna en tom rad i födelseattesten där könet skulle ha markerats.

Enligt FN finns det cirka 1,7 procent i en befolkning som föds med en blandning av manliga och kvinnliga egenskaper. I vissa länder har kategorin inter funnits med i olika typer av officiella dokument, det gäller bland annat Australien, Indien, Nya Zeeland och USA.

I andra länder är motståndet mot att införa ett tredje kön stort. Tidigare i år beslutade Frankrikes högsta domstol att en 66-årig kvinna som fötts utan varken manliga eller kvinnliga könsdelar inte fick byta till ett tredje neutralt kön. Den franska domstolen sa att könsidentiteten är en hörnsten i sociala och rättsliga sammanhang, och att det skulle bli allt för krångligt rent lagligt att införa ett tredje kön.