Så kommenterar svenska kyrkoledare första kardinalen i Sverige

De svenska kyrkoledare som Dagen varit i kontakt med är positiva till att Anders Arborelius utsetts till kardinal.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

67561.jpgVilken är din kommentar till att vi har fått vår allra första svenska katolska kardinal?

Karin Wiborn, Generalsekreterare Sveriges Kristna Råd:

– Jag blev uppringd av SVT igår efter min mycket frikyrkliga gudstjänst – och då var det som att världarna krockade. Men det känns ju väldigt roligt och spännande!

– Jag har försökt ta reda på hur det påverkar oss. Det känns hedrande, tycker jag, att får den här utmaningen. Jag tycker också att det är spännande att se i vilken mån den svenska ekumeniken har spelat in i valet av kardinal.

– Sedan önskar jag förstås Guds välsignelse! Det är en stor ära, men också ett stort ansvar i denna världens största kyrka.

 

Lasse Svensson"Känns som en klok ledare"

Lasse Svensson, kyrkoledare för Equmeniakyrkan:

– Det är roligt! Utifrån det jag känner Anders, så är han en väldigt klok och bra person, och det är positivt att han lyfts upp på detta sätt.

– Jag har haft förmånen att lära känna Anders Arborelius ganska väl, och han känns som en klok ledare och en väl förankrad teolog. Han kommer att göra ett gott intryck och ett gott arbete.

– Sedan får man väl läsa på och lyssna in när det handlar om vad detta kan ge för konkreta möjligheter. Jag hoppas att man kommer att lyfta in den erfarenhet som finns från Norden att vara kyrka i en ganska sekulär miljö och de alldeles särskilda utmaningar det för med sig.

– Men det är roligt att det är första svensken någonsin. Jag tycker att man behöver glädjas med varandra mellan kyrkofamiljerna.

 

d