Skarpa ord i EU-parlamentet om amerikanskt inreseförbud

Det blev många skarpa ord när EU-parlamentet på onsdagen debatterade president Trumps kritiserade inreseförbud.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

EU-parlamentet debatterade på onsdagen den amerikanska presidenten Trumps inreseförbud till USA för människor från ett antal länder med i huvudsak muslimsk befolkning.

Tongångarna var hårda från flera håll. Ledaren för den socialdemokratiska gruppen (IT) Gianni Pittella kallade Trumps tal om förbudet som ett sätt att bekämpa terrorismen "en lögn, en demagogisk sådan" och han förde också fram tanken på att Trump inte bör välkomnas i EU: "Vi måste undvika att Trump besöker EU så länge denna regel gäller", sade han.

Manfred Weber, som leder EPP-gruppen (till vilka svenska kristdemokrater hör) sade att man bör söka dialog med Trump. Men han var samtidigt starkt kritisk till inreseförbudet.

"Att generellt misstänkliggöra länder och dess medborgare leder till främlingsfientlighet. USA har alltid varit ett land som värnat frihet och grundläggande rättigheter, men nu är Trump förlåtande mot tortyr. På detta sätt kan också en stat bli kriminell", sade han.

Den liberala ALDE-gruppens ledare Guy Verhofstadt betonade att ingen terrorist från något av de länder som drabbats av inreseförbudet har utfört en attack i USA. Det visar på att regeln helt enkelt är diskriminerande, sade han.

"Det är en åtgärd som är tänkt att driva på populismen och nationalismen. Också Europa hotas av dessa krafter, och jag hoppas att de europeiska ledare som samlas för ett toppmöte på Malta kommer att stå upp mot de populister och nationalister som vill förstöra oss", sade han.

Några enstaka röster tillhörande de små och mestadels populistiska partierna i EU stödde Trumps beslut, till exempel Nigel Farage i EFDD-gruppen.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini välkomnade inledningsvis president Trumps klargörande att EU-medborgare inte kommer att drabbas av förbudet, även om de också är medborgare i något av de sju länder som påverkas av beslutet. Men hon sade också att EU inte tänker vända ryggen åt någon som har rätt till internationellt skydd.

Läs fler artiklar om Donald Trump

Alla tidigare artiklar