Svenska kyrkan kritiseras för tweets: ”Twitter är ett trubbigt instrument”

När Eva Brunne uttryckte sitt stöd för Stefan Löfven på Twitter väckte det mycket kritik och frågetecken kring Svenska kyrkans politiska hållning. På Stockholms stift kommer man nu samtala internt om Svenska kyrkans fortsatta närvaron på sociala medier.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Det här är komplicerat och något vi alla måste förhålla oss till och lära oss av, hela tiden. Framför allt är Twitter ett trubbigt instrument som lätt kan missförstås.

Det säger Stockholms stifts enhetsledare för kommunikation, Annica Timmerman, till Dagen angående uttalandet från biskopen som nyligen väckte stor uppmärksamhet på Twitter.

Så här skrev Eva Brunne i torsdags kväll med anledning av Stefan Löfvens presskonferens efter turbulensen kring tre ministrar och IT-skandalen på Transportstyrelsen:

"Tack Stefan Löfven för ditt starka och tydliga ansvarstagande".

Kritik för politisk hållning

Snart var kritikstormen ett faktum och en stor del av de över 500 kommentarer hon fick under helgen handlade om hur det egentligen ligger till med åtskillnaden mellan stat och kyrka och tolkade uttalandet som att biskopen bekände politisk färg.

En av dem var Liberalernas partiledare Jan Björklund:

"Visste inte att Svenska kyrkan hade åsikter om vilka ministrar som ska avgå och inte. Trodde statskyrkan var avskaffad. Omdömeslöst"

Kyrka och politik väcker känslor

Eva Brunne har dels i intervjuer och i ett förtydligande på Twitter sagt att det inte bör uppfattas som ett partipolitiskt ställningstagande och att hon är "stark förespråkare för en fri kyrka".

Frågan ifall biskopar kan uttrycka sympatier för enskilda politiker väcktes även tidigare under sommaren, då Växjö stifts biskop Fredrik Modéus skrev en hyllning på Twitter till Centerledaren Annie Lööf:

"Jubel för @annieloof som med starkt patos talar evangelium - mot främlingsfientlighet, rasism och intolerans."

Har policy för sociala medier

I Svenska kyrkans eget dokument "Policy för sociala medier i tjänsten" står bland annat att man bör tänka på att även om de åsikter man redovisar är de ... "så uppfattas du fortfarande som en representant för Svenska kyrkan. Detta gäller särskilt präster och diakoner, med vigningstjänst, men kan gälla även andra yrkesgrupper."

Annica Timmerman förklarar för Dagen att den nationella policyn är mycket allmänt hållen och bör ses som riktlinjer men att det ständigt förs samtal inom stiftet kring användandet av sociala medier.

– Vi på Stiftskansliet och Kommunikation pratar mycket om sociala medier. Hur det är i församlingarna måste du fråga dem. Hur biskop Eva formulerar sig i sociala medier bestämmer hon själv.

Efter Brunnes uttalandet hoppas Timmerman att Svenska kyrkans biskopsmöte kommer tala vidare om närvaron på sociala medier framöver.

– Det kommer vi på stiftskansliet att göra när arbetet drar igång igen, säger Timmerman.