Tre av fem svenskar vill förbjuda religiösa friskolor enligt undersökning

På uppdrag av Humanisterna har Novus genomfört en undersökning om svenskarnas syn på religiösa friskolor. 59 procent av de tillfrågade vill förbjuda skolorna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

En majoritet av svenska folket vill enligt undersökningen inte tillåta religiösa - det vill säga konfessionella - friskolor som en del av det skattefinansierade och obligatoriska skolsystemet i Sverige.

59 procent svarar ja på frågan om religiösa friskolor bör förbjudas, enligt undersökningen. 24 procent vill inte förbjuda skolorna.

"Bör inte drivas med skattepengar"

Två av tre tillfrågade anser att religiösa friskolor inte ska få drivas med skattemedel, och här svarar femton procent att de ska få drivas med skattepeng.

"Det vill säga endast 15 % stödjer nuvarande ordning", skriver Humanisterna, som också konstaterar att 73 procent anser att all utbildning och verksamhet ska vara livsåskådningsneutral.

13 procent anser att nuvarande ordning på de religiösa friskolorna är bra, det vill säga att undervisningen ska vara neutral, men att raster och kringverksamhet på friskolor ska få ha en speciell religiös inriktning.

Humanisterna: Glädjande

Resultatet är glädjande, tycker Humanisternas ordförande Christer Sturmark:

– Vi förväntade oss att många svenskar skulle dela vår syn på religiösa friskolor och barns religionsfrihet, men att det var så här tydligt var en liten överraskning, säger han i en kommentar.

Debatt