Beslut på S-kongressen: Förbjuder religösa inslag i skolan

Socialdemokraterna vill ha en skola fri från religiös påverkan. Det har partiets kongress nu beslutat om.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

När de socialdemokratiska ombuden på partikongressen i Göteborg debatterade nya riktlinjer för skolans område stod friskolorna, och speciellt de konfessionella friskolorna, i skottgluggen. Det var tydligt att många ombud såg tillbaka med värme på en tid då alla barn gick i samma kommunala skola.

Därför beslutade kongressen att skapa en skola fri från vinstjakt och religiös påverkan, då man såg detta som allvarliga hot mot en sammanhållande skola.

– Vi ska vara ärliga, om segregation och kommersialism får fortsätta härja kommer det viktigaste skolvalet vara vilka föräldrar du väljer, sa civilminister Ardalan Shekarabi i sitt tal till kongressen, när han presenterade partistyrelsens förslag till riktlinjer.

Kritiska till religiösa friskolor

Många ombud var kritiska till religiösa friskolor, vilka man såg som splittrande. Viktor Zackrisson från Dalarna berättade om hur han som elev mött företrädare från en frikyrka som hotat honom med skärselden.

– Det här är det som händer när vi släpper religiösa inslag under skoldagen. Det är oacceptabelt. Konfessionella friskolor är en styggelse och en skam för det svenska skolsystemet! sa han.

"Elever får inte neutral utbildning"

Tara Twana från Stockholm menade att elever i religiösa friskolor inte får en neutral och allsidig utbildning.

– Vi behöver gå i en annan riktning, skolan ska ge elever med olika bakgrund möjlighet att mötas. Då kan det öka förståelsen för andra människor.

"Förbjud konfessionella skolor!"

Sören Juvas från HBT-sossar ville gå längre än partistyrelsens förslag. Han ville se en lagstiftning som förbjuder konfessionella skolor.

– De separerar människor och sätter barn i en bubbla. Vi kan också se att det föregår fördomsfulla saker där, man säger att homosexualitet är en synd, man river ur sidor ur läroboken om sex och samlevnad.

Begränsningar "ett steg åt rätt håll"

Daniel Färm från Stockholm, som är en av de drivande för att begränsa religion i skolan ser besluten i kongressen som ett steg i rätt riktning.

– Det är en seger för de barn och ungdomar som kan få andningshål i en annars kvävande tillvaro, sa han.

Få ombud försvarade religiösa inslag i skolan

Det var få ombud som försvarade det religiösa inslaget i skolan. Ulf Bjereld från Tro och solidaritet menade att ett förbud mot religiösa skolor inte skulle lösa segregationen i Sverige.

– Vi ska komma ihåg att vi har 10 000 skolor i landet, och ett 70-tal är religiösa. En av dem är judisk, tio är muslimska och resten är kristna. De allra flesta är välfungerande, och jag känner inte till några studier som visar att de har större problem än andra, snarare är det tvärtom, sa han.

Han tryckte också på att det är viktigt att debatten inte präglas av religionsfientlighet.

– För religion är inte negativt.

Läs fler artiklar om Socialdemokraterna

Alla tidigare artiklar

Läs mer om religiösa friskolor

Alla tidigare artiklar

Fakta:

Den socialdemokratiska partikongressen beslutade om följande riktlinjer för religiösa inslag i skolan:

En skola fri från vinstjakt och religiös påverkan. Svensk skola ska vara en plats för öppenhet, demokrati och kunskap.

Vi vill ha en skola fri från konfessionella inslag, med respekt för de internationella åtaganden som Sverige ingått och de nationella minoriteternas ställning. Varje elev ska vara fri att forma sin egen uppfattning och framtid.