Debatt

Kanal 10 är ingen kanal för framgångsteologi

Vi lever i en tid då kristen tro utmanas och den kristna rösten ifrågasätts.

Den 13 november efterlyser Mikael Stenhammar en kristuscentrerad, korsformad och bibelgrundad teologi. Han beskriver samtidigt sin personliga resa, där han efter två år på Rhema bibelskola i Tulsa, såg sig som ombud för det han beskriver som "framgångsteologi" under en missionsperiod i Kenya.

Vi applåderar Mikael Stenhammars uppmaning till troende att vara mer kristuscentrerade, mer korsformade och mer bibelgrundade. Hans uppmaning till kristna att söka sig tillbaka till trons centrum: Kristus och hans kors vill vi på allt sätt stryka under. Bibelns betoning på enkelhet, självförnekelse och lidande får inte tappas bort.

Vad som dock blir mer än märkligt är Mikael Stenhammars koppling mellan sin personliga resa och vad Kanal 10 står för. Kanal 10 har nämligen aldrig varit en kanal för den typ av framgångsteologi som Mikael Stenhammar omfamnat men nu tagit avstånd från.

Själv har jag en bakgrund i pingströrelsen och många av våra programledare kommer från olika delar av kristenheten: såväl pingströrelsen, Svenska kyrkan, Evangeliska frikyrkan och Livets ord är representerade.

Bibeln har mycket att säga om pengar, den varnar för girighet, uppmanar till försakelse och generositet, beskriver rikedomens frestelser och faror, men talar också tydligt om Guds välsignelse, givandets positiva följder och om Guds personliga omsorg om våra materiella behov. Vi på Kanal 10 vill förmedla en frimodig förkunnelse om allt Guds rådslut.

Vi lever i en tid då kristen tro utmanas och den kristna rösten ifrågasätts. Jesus sade att vi ska glädja oss när vi möter lidande i form av att ”människor hånar och förföljer er, ljuger och säger allt ont om er.” På senare tid tycks Aftonbladet ha tagit på sig ansvaret att fullborda denna förutsägelse. Vad säger Mikael Stenhammar om Aftonbladets och KG Hammars teologiska utgångspunkter i kritiken mot Kanal 10?

Kanal 10:s viktigaste uppgift är att presentera Jesus för det svenska folket. Och vi har en öppen famn till alla kristna som ser tv som ett redskap att fullfölja missionsbefallningen.

Börje Claesson
Kanalchef, Kanal 10

Fler artiklar för dig