23 april 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Ibland nödvändigt vara svartvit

Det är alltid glädjande när budskapet når fram. Cecilia Hultman har försökt förstå mig och det verkar som att hon lyckats ganska väl (Dagen 7/4). Ja, jag menar att abortfrågan handlar om människovärdet och att människovärdesfrågor alltid annars har en svart-vit d­imension. Men tyvärr så finns det många som talar om två skyddsvärda individer utan att vilja skydda dem båda. I stället godtar man en lag som säger att den ena av dessa får dödas av vilken anledning som helst fram till vecka 18 (och ofta fram till vecka 22).

Cecilia Hultman tycker en sådan lag är okey. Och att motarbeta den är att vara svart-vit på ett oacceptabelt sätt. Detta är obegripligt för mig. Och inte blev jag klokare av hennes inlägg. Hon säger bara att hon inte är svart-vit och att abortfrågan också rör vår syn på sex. Javisst är det så. Inte heller jag är svart-vit för det mesta. Men ibland är jag det. För det är synnerligen obalanserat att aldrig vara svart-vit! Till exempel när det gäller människovärdet.

Varför får ofödda människor dödas bara för att det finns vuxna som är oansvariga? Cecilia Hultman, inte skulle du på allvar hävda att den som vill se fortsatt förbud mot slaveri och kvinnomisshandel är svart-vit på ett sätt som du inte är?

Mats Selander, ordförande för MRO-Människorätt för ofödda

Fler artiklar från Debatt