Debatt

Respektera rösters lika värde

Enligt vår syn strider December­överenskommelsen mot grundprincipen ”en person – en röst”. Det skriver lokala KD-politikerna Staffan Setterberg och Ingemar Kihlström.

Det pågår en diskussion i framför allt riksmedia om vikten av att behålla eller avskaffa den så kallade Decemberöverenskommelsen, DÖ. Ett bibehållande eller avskaffande som enligt många debattörer får stora konsekvenser för möjligheterna att styra Sverige. Vi vill mot bakgrund av denna diskussion berätta var vi kristdemokrater i Herrljunga står i denna fråga.

För oss är principen om den enskildes val/röst mycket viktig. Detta oavsett om personen ideologiskt eller principiellt tycker som vi. Vår principiella hållning är att synpunkter och ideologier ska debatteras och åsikter ska kunna bekämpas. Där­emot måste vi alla ha respekt för att individer kan forma åsikter som vi inte delar. Dessa personer respekterar vi fullt ut medan vi samtidigt bemöter och bekämpar deras åsikter. Enligt vår grundsyn kan goda argument hjälpa de flesta människor fram till bra beslut.

Denna grundsyn bygger på de demokratiska och sociala grundvärden som utvecklats i den grekisk-romerska och kristna världen under mer än 3 000 år.

Från början var principen en person och en röst inte självklar. Detta då de fattigaste eller de understödsberoende saknade rösträtt. Det har förändrats under åren. Från början av 1900-talet blev principen "en person – en röst" heltäckand­e i vår del av världen. Som vi alla ser pågår i dag denna process i andra delar i vår värld under våldsamma och ibland samhällsomstörtande former.

Vad har då detta med DÖ att göra? Jo, enligt vår syn strider denna överenskommelse mot grundprincipen ”en person – en röst” genom ett taktiskt arrange­mang som gör att en stor del av vår folkvalda riksdag ställs utan inflytande i viktiga principiella frågor. I vårt kommunfullmäktige har vi valt att agera efter huvudprincipen att alla röster är lika värda. Vi har fler partier i vårt fullmäktige än som finns i riksdagen. Men grundprincipen fungerar.

Alla beslut gillas inte av alla! Men när är det så att samtliga människor vid ett bord tycker helt lika? Knappast vid något tillfälle som vi upplevt, men det hindrar inte att vi människor normalt i våra ställnings­taganden hittar kloka och avvägda beslut i ett majoritetsförhållande.

Som ni förstår innebär det vi formulerat ovan att vi ser kritiskt på DÖ och i stället vill se att man i vår riksdag bör arbeta för att hitta fram till ett arbetssätt som speglar vår grundsyn.

Principen att alla personers röster har samma värde resulterar i att en majoritet av riksdagen bör vara de som fastställer vilka beslut som är bäst för Sveriges framtid utan taktiska konstruktioner.

Staffan Setterberg och Ingemar Kihlström, Kristdemokraterna Herrljunga.

Fler artiklar för dig