Dags att upprepa Påskuppropet

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Fyra år har gått sedan tusentals personer samlades på Sveriges gator och torg i drygt 50 städer, till försvar för sjukas rätt till en human sjukförsäkring. Sedan Påskuppropet mot utförsäkringarna 2011 har tyvärr mycket lite hänt för att förbättra situationen. Omkring 100 000 personer har nu utförsäkrats en eller flera gånger.  

Sjuka fortsätter att stressas av obarmhärtiga tidsgränser, felaktiga friskförklaringar och politikernas ovilja att en gång för alla göra upp med ett regelverk som inte bara är inhumant utan även fruktansvärt kostsamt.

När sjuka utsätts för extra stress över sin ekonomiska överlevnad medför det att möjligheten till återhämtning ytterligare bromsas, och vägen tillbaka till arbetslivet blir ännu längre. Familjen och barnen drabbas hårt av föräldrarnas sjukdom, stress och fattigdom.

Sedan valet 2014 har Sveriges sjuka pendlat mellan hopp och förtvivlan kring om deras situation ska tas på allvar och sjukförsäkringslagstiftningen ändras till det bättre. Socialförsäkringsutredningens förslag som nyligen kom tyder tyvärr inte på någon kommande förbättring för denna grupp. Ännu tätare kontroller föreslås hjälpa redan sönderstressade långvarigt sjuka.

Misströstan, vanmakt och sjukdom gör att de skarpa reaktionerna dröjer, och det kan vara lätt att förledas att glömma att ett grymt regelverk bidrar till att människor lider och familjer trasas sönder.  

Samhället är en kropp och när någon del av kroppen lider, lider hela kroppen. Sverige har råd med en human sjukförsäkring men vi har inte råd att låta sjukas återhämtning bromsas av inhumana regler.  

Det ryktas nu om ett eventuellt stopp av utförsäkringarna först i januari 2016. Det är inte ok för de tiotusentals nya som hinner utförsäkras fram tills dess. De som från och med i sommar utförsäkras för tredje gången riskerar dessutom att stå helt utan inkomst då a-kassedagarna förbrukats under utförsäkringsperioderna.

Vi vädjar nu till regeringen och övriga riksdagspartier att ta sitt förnuft till fånga och omedelbart sätta stopp för utförsäkringarna av sjuka! Det behövs inga fler utredningar eller fördröjningar. Specialregler kan införas för att stoppa utförsäkringarna omedelbart, om man som politiker bara har viljan, om man på allvar bryr sig om sina utsatta medmänniskor.

Vi vädjar också till Sveriges Kristna Råd samt till troende och icke-troende i hela landet att återigen höja sina röster för de sjukas rätt till trygghet under tillfrisknandet!

Charlotte Thérèse Björnström, Initiativtagare till Påskuppropet 2011 och Solrosuppropet 2012

Jenny Fjell, leg läk, specialist i psykiatri.

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
KYRKATTACKEN I SRI LANKA
Premium
Foto: Gemunu Amarasinghe