Legitim strävan att sprida ateistisk tro

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Det är intressant att följa debatten mellan Anna Bergström från förbundet Humanisterna och Joel Halldorf från den kristna tidningen Dagen i frågan om vad ett sekulärt samhälle innebär (Dagen 15 augusti). Redan tidigare gick ju diskussionens vågor höga när en riksdagsledamot sa sig sträva efter ett sådant samhälle.

Läs mer | Humanisterna: Sekulära principer vantolkas

Jag står nog på Halldorfs sida i själva begrepps- och definitionsfrågan, men det betyder inte att jag förfasar mig över ateisters strävan efter ett sekulärt samhälle. Den är väl inte konstigare än en kristen eller muslimsk mission. Klart man som ateist vill ha bort religionerna på sikt, eftersom man betraktar dem som vanföreställningar. Det är inte konstigare än att kristna vill att alla ateister (och muslimer) ska bli kristna.

Det viktiga är att vi i en sekulär stat som Sverige i fortlöpande debatt kommer överens om spelreglerna för den ideologiska kampen och hur majoriteten ska hantera minoriteten. Här har både gudstroende och ateister begått förfärliga övergrepp historiskt och globalt. Det är den verkliga knäckfrågan - inte människors fullständigt legitima strävan att göra alla folk till ateister.

Andreas Holmberg

Iggesund

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Melodifestivalen
"Nordens kallelsestund"
Foto: Rickard Bransell, Himlen TV7
Foto: Rickard Bransell, Himlen TV7