Vaccin mot livmoderhalscancer lobbades fram

De utsatta och lurade tonårsflickorna kommer att lämnas i sticket.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

När jag läser att tre av sex experter som rådde Socialstyrelsen att införa vaccinering mot livmoderhalscancer hade kopplingar till vaccinföretag blev jag lika heligt förbannad som när jag läste hur man sålde in HVP-vaccinet.

Utmärkelsen Sveriges främsta lobbyist gick 2008 till läkemedelsbolaget GlaxoSmithKline och deras public affairchef Johan Thor. Juryn för Årets lobbyist motiverar sitt val: ”I sin kampanj för att få in HPV-vaccin i allmänna vaccinationsprogrammet har de fått med sig andra tunga aktörer, som frivilligorganisationer och politiska partier. Frågan kom från ingenstans, väcktes ur en icke existerande debatt, men Glaxo­SmithKline satte snabbt dagordningen och drev fram ett beslut i frågan. ”

Redan nu har svåra biverkningar visat sig hos flickor som vaccinerats. Det sunda motståndet mot HPV-vaccinet har delvis brutits efter en hård kampanj i många media som utan att ändra ett enda kommatecken villigt läser upp läkemedelsbolagens pressmeddelande. Och en okritisk hälsominister som inte vågar eller inte genomskådar läkemedelsbolagens fräcka propaganda.

Jag befarar på goda grunder en ny biverkningsskandal som vanligt kommer att ursäktas av myndigheter, politiker och media. De utsatta och lurade tonårsflickorna kommer att lämnas i sticket som man gjorde med narkolepsibarnen och deras föräldrar.

Rune Lanestrand, tidigare ledamot av sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.