Vi måste lära av Medelhavskatastrofen

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nu får det vara nog. Nu måste EU följa den mänskliga rättigheten om människans rätt till ett liv. Att sjunka till havets botten på grund av EU:s byråkratiska asylregler kan knappast betraktas som ett upprätthållande av den personliga säkerheten.

Under år 2014 följde uppemot 3 500 människor med flyktingbåtarna ner till havets botten. 3 500 människor vars mänskliga rättighet fråntogs, på grund av EU:s byråkratiska asylregler, som innebär att man först måste befinna sig i en av EU:s medlemsstater för att kunna söka asyl inom EU.

Tillsammans med Titanic följde 1 500 människor med båten till havets botten, för att det inte fanns tillräckligt med livbåtar. Då lärde man sig av misstaget, men det gör inte EU trots att dödsoffren på Medelhavet förra året alltså var mer än dubbelt så stor än hos Titanic.

EU:s medlemsstater måste skapa en uppgörelse om att förenkla asylreglerna, för att stoppa de massiva dödsantalen som asylreglerna skapa. EU:s medlemsstater behöver tillåta att ansökan om asyl kan ske även utanför EU:s gränser.

Hade man kunnat tillåta att två, nästan tre, Titanic sjunker årligen utan några åtgärder om fler livbåtar? Svaret är givet. Hur kan man då tillåta att så många människor dör årligen på Medelhavet utan några åtgärder mot de inhumana asylregler som gäller?

Linus Eriksson

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Vigselkrav
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen vill med ett nytt förslag göra det svårare för vigselförrättare att neka samkönade par att vigas till äktenskap.
Foto: Kallestad, Gorm
Foto: Kallestad, Gorm