Nyheter

Församlingar förbereder för folkfest i advent

För många församlingar är adventsgudstjänsterna ett tillfälle att knyta nya kontakter med människor. I den norrländska byn Jävre tar idrottsföreningen med sig en tomte och firar tredje advent i kyrkan.

1 av 2

Omkring 900 människor bor i Jävre. Många av invånarna är antingen med i idrottsföreningen eller i kyrkan, en del i båda. Därför är det naturligt att varje år fira julfest tillsammans i kyrkans lokaler, med både godispåsar och en kort predikan.

– I en by som den här används kyrkan ofta av både kommunen och skolan, så det är inget konstigt att gå hit. På det sättet får vi bygga relationer med människor, säger Marcus Sandström, pastor i Kustkyrkan, som är en del av EFS och Evangeliska frikyrkan.

Vad hoppas du att de som kommer till kyrkan ska få med sig?

– Framför allt att de ska få upp ögonen för Jesus. Det är han som är visionen för hela julen.

Tänker på ovana besökare

Enligt Dagens Sifo-undersökning ska 11 procent av svenskarna besöka en adventsgudstjänst i december. Equmeniakyrkan i Sävedalen, som en vanlig söndag brukar besökas av omkring 100 personer, räknar med ett 20-tal extra besökare i advent.

Johanna Bjurenstedt Gustafsson.

Johanna Bjurenstedt Gustafsson.

– Vi försöker alltid ha en gudstjänstform där det är en låg tröskel in för människor som inte är vana kyrkobesökare. Under advent anpassar vi också predikan så att alla kan ta till sig budskapet, säger församlingens pastor Johanna Bjurenstedt Gustafsson.

Under årets första adventspredikan kommer hon att prata om nåd.

– Jag kommer att lyfta fram när Jesus går in i synagogan och läser ur Jesaja bok om ett nådens år från Herren. I Jesus finns alltid nådens år.

"Många väljer Svenska kyrkan"

Pingstförsamlingen i Norrköping märker inte av någon större ökning av besökare under adventsgudstjänsterna. Pastor Susanne Borén tror att många av Norrköpingsborna väljer att besöka Svenska kyrkan framför frikyrkorna.

– Man vill att det ska vara pampig musik, gärna med orgel. Jag är väl lite så själv också.

Susanne Borén.

Susanne Borén.

Hon hoppas ändå att årets första advent-satsning, med en inbjuden kör, ska locka fler besökare än de omkring 100-150 som kommer varje söndag.

– Det känns jättespännande. Det blir fokus på sång, musik och predikan med kärleksbudskapet.

De tre pastorerna är överens om att det är viktigt att alla som besöker kyrkan känner sig hemma. I pingstförsamlingen i Norrköping försöker de tvätta bort den interna kulturen.

– Vi försöker att undvika uttryck som "en känd bibeltext ni säkert läst" eller "som ni förstår". Vi som medverkar presenterar oss också alltid.

Marcus Sandström.

Marcus Sandström.

I Kustkyrkan i Jävre försöker de inkludera nya människor på ett naturligt sätt och öva sig i att se människor.

– Vi uppmuntrar församlingsfolket att ta personlig kontakt med människor och våga bjuda hem folk, att låta vardagsrummen bli välsignade platser, säger Marcus Sandström.

Även Johanna Bjurenstedt Gustafsson i Sävedalen tror på vikten av alla människor blir sedda.

– Jag tänker att det är små nycklar som behövs. I vår församling finns det bra med ögon, människor här är duktiga på att snappa upp nya besökare.

Möter nya personer

På olika sätt försöker församlingarna fånga upp nykomlingarna efter gudstjänstens slut. I Norrköping bjuder de förstagångsbesökare på fika och har särskilt utsedda välkomstpersoner som bland annat informerar om Alpha-kurser.

– Kan de inte fika, då välkomnar vi dem att komma en annan söndag. Och om någon har behov av att samtala, bokar vi in en tid, säger Susanne Borén.

I Sävedalen planerar de att ha ett särskilt fikabord för nya människor.

– Vi som kyrka behöver vara förberedda på att ta emot människor. Nyligen dök det upp en kille i vår församling som hade läst Bibeln i 2,5 år och för första gången besökte en frikyrka, berättar Johanna Bjurenstedt Gustafsson.

Hon tycker att det är fantastiskt när ovana kyrkobesökare kommer till gudstjänsterna.

– Jag älskar att träffa nya människor och blir alltid inspirerad. Det är mitt livselixir.

Marcus Sandström tror att många svenskar besöker adventsgudstjänsterna av tradition. Susanne Borén är inne på samma spår.

– Min släkt är inte kristna, men första advent kan man ändå tänka sig att gå till kyrkan. Det är vackert, med tända ljus och allt.

Tradition inte enda orsaken

Men det är inte bara traditionen som lockar människor till kyrkan, tror Johanna Bjurenstedt Gustafsson. Hon tänker på ett uttryck hon hörde för ett tag sedan, att kyrkan är ett vikarierande hopp.

– Alla bär på en slags längtan hem till Gud. Många svenskar är inte aktiva kyrkobesökare, men vid sorg, begravning, dop och bröllop söker man sig dit. När livet stramar åt söker sig folk till kyrkan som står där och är en bärare av hoppet.

---

Från första advent till fjärde advent

  • Advent är den första dagen i kyrkoåret. Varje adventssöndag har sitt eget tema.

    FÖRSTA ADVENT: Handlar om hur Jesus kommer med fred. Jesus red in i Jerusalem på en åsna och folket ropade "Hosianna" som betyder "rädda oss".

    ANDRA ADVENT: Fokuserar på Guds rike som är något annat än de riken – länder – som finns i vår synliga värld. Det är i stället ett osynligt rike som kan finnas inom oss.

    TREDJE ADVENT: Handlar om Johannes döparen som går före och visar vägen. Han banade väg för Jesus och människorna fylldes av förväntan.

    FJÄRDE ADVENT: Tar sin utgångspunkt i berättelsen om Marias möte med ängeln Gabriel. Gabriel berättade för henne att hon skulle bli mamma till Jesus – Guds son.

---

Fler artiklar för dig