KD-kritik mot Ebba Busch Thors beslut att medverka i Pride

Flera högt uppsatta KD-företrädare kritiserar partiledaren Ebba Busch Thors beslut att delta i Pridefestivalen i Stockholm.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Busch Thor blir den första KD-ledaren som deltar i Prideparaden någonsin, vilket har lett till mycket uppmärksamhet. Hon tog beslutet utan att först förankra det i riksdagsgruppen eller i partistyrelsen.

Detta har väckt missnöje bland andra KD-politiker, uppger Ekot.

– Hon förknippas med Pride och RFSL, och den politik som RFSL har utmejslat, med insemination, med surrogatmödraskap och med att nedmontera heteronormen. Det är i strid med Kristdemokraternas familjepolitik, säger riksdagsledamoten Tuve Skånberg till Ekot.

Alla människors lika värde

Själv har Ebba Busch Thor förklarat sitt beslut med att hon vill demonstrera alla människors lika värde. Men Tuve Skånberg menar att det kan göras på andra sätt.

– Man måste ordentligt markera hur viktigt det är att inte homosexuella trakasseras eller diskrimineras. Och det gör jag, och det gör alla kristdemokrater, säger Skånberg.

Inte bara mänskliga rättigheter

Även EU-parlamentarikern Lars Adaktusson tycker till om Prideparaden på sin blogg med anledning av Busch Thors beslut. Han menar att paraden inte bara är en demonstration för mänskliga rättigheter och kritiserar i stället en del av de värderingar som förespråkas på Pridefestivalen, som han anser är svåra att förena med ett kristdemokratiskt synsätt.

”Dessvärre har Pride kommit att stå för en annan och mer sammansatt agenda. RFSL som är starkt förknippat med festivalen och tongivande i budskap och kommunikation gör ingen hemlighet av sina direkt politiska ambitioner”, skriver Lars Adaktusson och tar som exempel att organisationen är kritisk mot den svenska sexköpslagen samt har förespråkat att barn kan ha fler än två vårdnadshavare.

Förändrar inte KD:s politik

Ebba Busch Thor menar själv att hennes deltagande i Prideparaden inte förändrar KD:s politiska ställningstaganden.

– Vi står för vad vi står för, det ändras inte för en sekund. Däremot har det funnits en osäkerhet hos en del kring var KD står i frågan om människors lika värde och då hoppas jag att jag kan ge klarhet genom mitt deltagande.

– Det finns många människor som inte upplever sig respekterade för vilka de är och där tror jag att Kristdemokraterna måste vara tydliga i att lyfta mänskliga rättigheter, och att Pride är ett sätt att göra det på, säger Ebba Busch Thor.

Läs fler artiklar om Ebba Busch Thor

Alla tidigare artiklar