En sekund under ytan

Det jag fascinerat återvänder till är just frågan hur många djup som får plats i en dopbassäng.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

På anslagstavlan i mitt rum sitter det en liten och sliten gul lapp. Den är lite uppluckrad i kanterna och ser ut som att den har legat i en blöt ficka och sedan torkat.

På kortet står det ”Medlems­kort för Åsa Lannerö, intagen i församlingen den 13 mars 1988, matrikelnummer 1435”. Uppe i vänstra hörnet står det Filadelfiaförsamlingen Sollentuna och i det övre högra hörnet finns det en bild på kyrkobyggnaden.

Jag var sexton år när jag i en vit dopdräkt, som var lite för stor, gick ner i den lilla bassängen längst fram i kyrkan. Jag minns inte mycket av vad jag tänkte på, förutom att jag funderade över hur jag skulle göra för att inte få in vatten i näsan, och att jag inte fick glömma att ta av mig glasögonen.

Förstod jag vad jag gjorde när jag döpte mig? Eller rättare sagt, förstod jag vad jag var med om när jag blev döpt?

Dopet är ju något vi tar emot, inte något vi själva gör. Vi döper oss inte, vi blir döpta. Orden ser så lika ut, men innebörden i dem har en hel rymd mellan sig.

Och i den där rymden ligger mysteriet i att det både är sant att det är vi som säger ja till Jesu­ liv genom dopet och att vi tar emot dopet som en gåva vars initiativ ligger helt utanför vår egen räckvidds radie.

Förstod jag vad som skedde i mitt dop? En smula. Förstår jag nu vad som skedde i mitt dop? Kanske något litet mer, men inte mycket. Det är fortfarande ett oändligt mysterium.

Att jag, genom att gå ner i det 38-gradiga vattnet i Sollentuna­ pingstkyrka, gick från död till liv. Att 16-åringen Åsa blev räddad­ ur mörkrets välde och förd in i Guds älskade sons rike.

Naturligtvis var det en process, men det jag fascinerat återvänder till är just frågan hur många djup som får plats i en dopbassäng? Hur många lager ryms i en enda dophandling? Själva dopet, som bara varade några minuter, vidgar sig mot det oändliga.

De där få sekunderna, kanske var det till och med bara en sekund, när jag befann mig under vattnet rymmer allt mer och mer. När jag hade fullt upp med att tänka på hur jag inte skulle få in vatten i näsan så döptes jag in i Jesus död och återuppstod med hans nya liv.

Det var ett genrep inför den död som väntar oss alla. Och det liv som väntar på andra sidan döden.

Gud, tack för att du genom dopet

förenar oss med Kristus

och med hans församling.

Hjälp oss att leva i vårt dop

och mogna i vår tro dag för dag.

Amen