Kultur

Han skrev coronamusik under våren och sommaren

Hans-Lennart Raask står bakom “Du omsluter mig". Nu har han fått tid att skriva mer.

Plötsligt var almanackan helt vit, beskriver tonsättaren Hans-Lennart Raask pandemins intåg. Han har alltid skrivit nya melodier till psaltarpsalmer eller andras texter. Det han tonsatt på sistone kallar han skämtsamt sin “coronasångbok”.

Mer tid för sin hobby. Det säger Hans-Lennart Raask, som bland annat står bakom den välkända sången “Du omsluter mig”, att han fått i samband med coronas intrång. I vanliga fall leder han kör, spelar piano och uppträder i olika sammanhang – nu har det inte gått. I stället har han fått tid till att skriva nytt.

– Det har i stället blivit så, att det har kommit till en hel del nya sånger, säger Hans-Lennart Raask och tillägger att det är han inte ensam om som tonsättare.

– Per Harling exempelvis, han plockar svamp och skriver musik. Jag plockar inte svamp, men har använt en del av denna skänkta tid till att komponera och arrangera sånger som förhoppningsvis skulle kunna vara till glädje för någon eller några.

Någon textförfattare är han däremot inte, den uppgiften överlämnar Raask med varm hand åt andra. Psalmistens texter i Bibeln är en källa – det var där han hämtade inspiration till hans mest kända bit “Du omsluter mig på alla sidor”. En annan som varit högst delaktig med texter är Eva-Stina Sjöberg, pensionerad diakon, som Hans-Lennart lärde känna när han arbetade för Svenska kyrkan i Spanien.

– Jag hade skrivit en melodi till en psaltarpsalm som jag ville ha verser till. Jag lämnade över sången till henne, utan att veta att hon hade gått Psalmakademien. Redan dagen efter hade hon skrivit två verser, en fantastisk text!

När Hans-Lennart och hans hustru Gunilla hälsade på makarna Sjöberg i somras passade Eva-Stina på att överlämna ett antal texter hon skrivit sedan tidigare, men även en del nyskrivet enkom för Hans-Lennart. En gåva som gladde Hans-Lennart storligen.

Under årens lopp har det blivit en hel del tonsatta bibelord, speciellt från Psaltaren. Hans-Lennarts förhoppning har varit att musiken på så sätt kan bli en påminnelse och en ögonöppnare för vad Bibeln har att ge i form av uppmuntran och tröst.

– Jag har fått många exempel på detta och jag ångrar att jag inte sparat alla kommentarer jag fått. Ett tonsatt bibelord har många gånger fått betyda oerhört mycket för en människa. Det skulle ha kunnat bli en intressant bok!

Tror du att du tonsatt något på sistone som blir samma hit som “Du omsluter mig”?

– Hehe, ja det återstår att se. Utmaningen i dag är att få det du skriver spritt. På de tiden jag jobbade ihop med Lennart Järlestrand exempelvis, det var något helt annat. Det gavs ut noter varje kvartal som plockades upp av alla körer och solister som fanns. Det är en helt annan värld i dag, betydligt svårare att nå ut. Jag har funderat på att lägga ut sångerna på sociala medier för att få folk att upptäcka dem.

Din hustru Gunilla kallar det du skapat det senaste halvåret lite skämtsamt för din “coronasångbok”. Tror du att pandemin påverkar resultatet?

– Jag har alltid tyckt om att lyfta fram Guds omsorg, och det gör jag gärna i dag också. Tonsättningen av Jesaja 41:10 (Var inte rädd) och och bönen Kyrie Eleison (Herre förbarma Dig) är två nyskrivna sånger som får uttrycka känslan av ovisshet som många hade i våras.

---

Fakta: Hans-Lennart Raask

  • Svensk musiker (pianist) och kompositör, född 1943, som bland annat skrivit musiken till “Du omsluter mig”.
  • Blev redan i 20-årsåldern engagerad som ackompanjatör till solister som Arthur Erikson, Jan Sparring och Märta Svensson.
  • En av skaparna av den spridda sångboksserien “Halleluja” som gavs ut i hundratusentals exemplar.
  • En av de medverkande i succéprogrammet på tv “Minns du sången” där också några av hans sånger framfördes.

---

Fler artiklar för dig