Kultur

”Bibeln är ett raster att lägga över mina egna erfarenheter”

Bibelpriset 2022 går till prästen Charlotte Frycklund

Prästen Charlotte Frycklund har genom sina böcker och andakter på nätet gjort sig känd som en nyfiken och underfundig uttolkare av de bibliska texterna. Nu prisas hon av Bibelsällskapet och Sigtunastiftelsen för sitt arbete.

När Charlotte Frycklund fick beskedet att hon har tilldelats årets Bibelpris gick hon genast in på bibeln.se för att ta reda på hur många gånger ordet “glad” finns med i Bibeln.

– Jag tänkte att jag i linje med prisets anda skulle glädja mig på bibliskt vis, säger Charlotte Frycklund i ett pressmeddelande, och berättar sedan att ordet “glad” nämns 100 gånger om man också räknar med “glada, gladde, gladdes och gladeligen”.

Charlotte Frycklund har varit präst i 25 år och har i dag en tjänst på kyrkokansliet i Uppsala där hon arbetar som präst i sociala medier. Hon har skrivit flera böcker, bland annat Bibelns kvinnor där hon med fantasins, teologins och humorns hjälp lever sig in i de bibliska kvinnornas öden. Många av dem är bortglömda, och Charlotte Frycklund har sett en viktig uppgift i att lyfta fram dem i ljuset.

Just nu är hon mitt uppe i arbetet med sin nästa bok. Den har arbetsnamnet Bibelns förlorare och ska handla om de som inte vann, som ses med oblida ögon, eller som plötsligt försvann ur handlingen. Det handlar om Judas, Goliat och Lots döttrar till exempel.

I Bibelsällskapets pressmeddelande berättar Charlotte Frycklund att Bibeln är en skatt att ständigt förundras över.

– Men den är också en samtalspartner för mig och mitt liv, ett raster att lägga över mina egna erfarenheter. Att läsa Bibeln är ett sätt för mig att prata med Gud, ett sätt att förstå, fundera, brottas, menar hon.

– Under pandemin inspirerades jag till exempel av Noas fru som fick härda ut i ett slags extrem social distansering på en ark, alltmedan världen dog omkring henne. Vi kan alltid hitta vänner i Bibeln.

Prisutdelningen av Bibelpriset äger rum i Uppsala måndagen den 14 november och då kommer Charlotte Frycklund att hålla ett föredrag om “När Bibelns doldisar får huvudrollen”. Priset består av ett originalkonstverk med anknytning till en bibeltext samt en jubileumsbibel med Rembrandtillustrationer. Pristagaren får också ett stipendium i form av en veckas helpension vid Sigtunastiftelsen.

---

Fakta: Bibelpriset

  • Instiftades 2004 med anledning av den världsvida bibelsällskapsrörelsens 200-årsjubileum.
  • Delas ut årligen till en person “verksam inom kultur, forskning, samhällsdebatt eller andaktsliv som i sin gärning bidragit till att göra Bibeln känd och använd”. Priset delas ut i samverkan mellan Svenska Bibelsällskapet och Sigtunastiftelsen.
  • Bibelpriset 2022 går till Charlotte Frycklund med motiveringen: “Med underfundig humor och stor nyfikenhet har Charlotte Frycklund, i sina böcker och andra texter och genom sitt banbrytande engagemang i sociala medier, synliggjort människor och företeelser i Bibeln som funnits i skuggorna och därmed bidragit med nya perspektiv, inte minst på Bibelns kvinnor.”
  • Tidigare pristagare är bland andra Kerstin Ekman (2004), Anders Piltz (2005), Ylva Eggehorn (2006), Åsa Larsson (2012), Niklas Rådström (2014), Tomas Sjödin (2016), Bengt Johansson (2017) Maria Küchen (2018), Linda Alexandersson (2019), LarsOlov Eriksson (2020) och Joel Halldorf (2021).

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig