Drottning Silvia gör tro till handling

Inför drottning Silvias 70-årsdag har Maud Olofsson tagit initiativ till en bok om födelsedagsbarnet. I den beskrivs drottningen som ledare, entreprenör och professionell yrkeskvinna. Av boken framgår tydligt att hennes kristna tro är en konkret drivkraft och att bönen är en viktig kraftkälla.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Det är bråda dagar för den före detta näringsministern Maud Olofsson och kungaexperten Roger Lundgren. Tillsammans har de en bok att lansera med vilken de vill tydliggöra det som ofta går medierna förbi när det rapporteras om kungahuset och inte minst om drottningen. Alltför ofta, om du frågar duon bakom ”Drottning Silvia – en jubileumsbok”.

Drottningens uttalande från 1980-talet apropå alla hattskriverier ringer i öronen: ”Tänk om de någon gång kunde bry sig om vad jag har i huvudet, inte på”.

För Maud Olofssons del bottnar engagemanget för boken i att hon i drottningen funnit en viktig förebild när det gäller kvinnligt ledarskap och entreprenörskap.

– Det finns ett antal kvinnor, ganska många, som är väldigt duktiga och kompetenta men som aldrig lyfts fram som förebilder och entreprenörer. Drottningen är en av dem, konstaterar hon.

– Jag har följt henne på nära håll i elva år, både som partiledare och minister, och imponerats av hennes insatser. Hon har varit så duktig i alla de här offentliga sammanhangen, men det som rapporteras och beskrivs är egentligen bara hennes utseende och det provocerar mig.

Den 23 december fyller drottningen 70 år.

– Vad ska man ge henne då? Jo, vi ger henne en bok där vi berättar att vi är några som har sett det här. Och vi berättar för en omvärld vad hon faktiskt gör och uträttar.

Roger Lundgren är journalist på Kungliga magasinet och har skrivit flera böcker om kungligheter tidigare. Han gör ingen hemlighet av att han inte ser som sin uppgift att granska kungahuset, utan vill skapa intresse kring monarkin.

Maud Olofsson och Roger Lundgren tycks samstämmiga när de beskriver Sveriges drottning. I boken målas en bild av en engagerad yrkeskvinna, alltid påläst in i minsta detalj och närvarande i det hon gör. Modig är hon också. Vågar ta obekväma sanningar i sin mun oberoende av sällskap.

Maud Olofsson intygar.

– Jag är imponerad av drottningens mod, hur hon har diskuterat barns villkor världen över. Hon har hållit tal om trafficking och pedofili i sammanhang där många politiker inte skulle ha vågat säga det hon sa.

– Hon har varit målmedveten i insamlingarna som ska göras. Hon har använt drottningrollen till att göra skillnad. Hon säger: ”Ser jag den här fattigdomen så måste jag göra något åt den”. Det är inte alla som gör det.

Det personliga mötet verkar vara en särskild styrka hos drottningen.

– Varje människa som hon träffar är unik. Och jag tror att de som träffat drottningen känner precis så; ”hon pratade bara med mig”. Är du drottning så ger själva titeln distans och då är det viktigt att du har den förmågan, påpekar Maud Olofsson.

Som tidigare minister talar hon gärna om kungahusets betydelse. Jag frågar om hon är rojalist.

– Jag brukar säga att jag är pragmatisk rojalist, säger hon och skrattar.

– Man kan ha synpunkter på att ärva ett ämbete, men jag tycker att vi har ett så bra kungahus. Och det ger Sverige en stor fördel. Många av mina ministerkollegor i andra länder var väldigt avundsjuka när vi bjöd in till middag med kungen och drottningen eller när kronprinsessan kom. Det är väldigt få som tackar nej. De som man vill ska komma kommer och på så sätt får vi sitta ner med dem som vi vill sitta ner med. Kungligheterna är en väldig dörröppnare.

Kungens valspråk lyder som bekant ”För Sverige i tiden” och det har även satt sin prägel på drottningen. En rad organisationer och arbeten har bildats på hennes och kungens initiativ. World Childhood Foundation, Silviahemmet, Mentor, Global Youth Forum är några exempel.

– Det är för att kungaparet vill engagera sig i samhällsfrågor. Men hur många svenskar vet detta?

Maud Olofsson och Roger Lundgren vill med sin bok komplettera och bredda bilden av drottningen och det svenska kungahuset.

– I går när jag gick på gatan kom folk fram. ”Tack för att du gör detta. Vi är så less på det där andra och vi tycker att drottningen är så bra, men någon måste säga det. ”Jag tror att det finns ett enormt stöd för drottningen, säger Maud Olofsson.

Ett helt kapitel i boken handlar om drottningens kristna tro. Fast egentligen genomsyras hela boken av hennes övertygelse.

– Tron är jätteviktig för drottningen, säger Roger Lundgren. Den är ett fundament som hon levt sitt liv genom. Hon gav redan 1979 ut ”Victorias bönbok”. Bönen har alltid varit väldigt viktig för henne. Hon säger själv att det är ett av ställena hon hämtar sin kraft ur.

– Jag tycker att man också kan se att hon väldigt mycket kopplar ihop sin kristna tro med sitt engagemang för utsatta barn och kvinnor, inflikar Maud Olofsson. Det är många som är kristna, som har den här grundtron, men som kanske inte gör något. Men när drottningen ser fattiga, utsatta barn, då tänker hon att ”jag måste faktiskt använda min roll som drottning för att påverka och förändra”.

Och fastän det är en drottning vi talar om blottas detaljer som få kunde anat. Saker som kan inträffa när drottningen blir engagerad i dem hon möter.

– Många i hennes närhet får då små lappar: ”Kan du ringa till den här personen, för hon behöver hjälp med det och det”, ”Kan du göra det och det för hon sa så till mig”. Får drottningen en signal från en medborgare som behöver hjälp så tar hon det vidare. Det är helt unikt på den här nivån att orka vara det här sättet. Hon har gjort så här hela tiden, säger Maud Olofsson.

Att hovpredikanten Michael Bjerkhagen i boken lyfter fram just ordet från Matteus 25:40 är sålunda mycket medvetet. ”Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort mot mig.”

Maud Olofsson är tveksam till om svensken i allmänhet kopplat ihop drottningens engagemang med hennes kristna övertygelse.

– Jag tror att när de läser boken så blir det en aha-upplevelse – ”det är klart att det bottnar i det”.

Vad hoppas då initiativtagaren att boken ska åstadkomma?

– Dels att svenska folket får den sanna bilden av drottningen som en professionell ledare och entreprenör. Och att de på djupet får reda på vad hon har gjort konkret. Samlat in en halv miljard kronor till World Childhood Foundation, startat Mentor och Silviahemmet till exempel. Och så hoppas jag förstås att många köper boken så att Global Child Forum får ett ordentligt överskott till sitt arbete att förbättra barns villkor i världen.

Fakta:

  • Fakta: "Drottning Silvia - en jubileumsbok"
  • Huvudförfattare: Roger Lundgren.
  • Förlag: Swedish Royal Media.