Kaggeholm hoppas samla in 100 000 kr på galan ”Ett mänskligare Stockholm”

Ett mänskligare Stockholm. Det är målet för torsdagskvällens insamlingsgala som arrangeras av bland annat Kaggeholms folkhögskola. På scen Carola och kören Gatans röster. Du kan följa hela galan på Dagen.se.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Det är nu fjärde året som Kaggeholms folkhögskola och Filadelfiaförsamlingen i Stockholm samarbetar kring en insamlingsgala i vårtid.

Varje gång har nytt insamlingsrekord slagits – i fjol drygt 86 000 kronor. Årets mål?

– 100 000. Det skulle vara helt fantastiskt, säger Denise Nord som är projektledare för föreställningen som heter just ”Ett mänskligare Stockholm”.

Alla uppträder gratis

Eftersom alla inblandade ställer upp gratis går alla insamlade medel oavkortat till Filadelfias sociala arbete i huvudstaden. Församlingen driver elva-tolv olika projekt för människor med olika slags behov. Tisdagsdusch är en möjlighet för hemlösa att göra sig ordentligt rena och samtidigt få lite mat i magen. Till lördagslunchen brukar mellan 200 och 250 person komma och äta. En annan aktivitet är fotboll för nyanlända där Filadelfia social hyr en gymnastiksal och kör fotboll med ungdomar som flytt hit från andra länder.

– Det handlar om att integreras och ha kul tillsammans, förklarar Denise Nord.

Carola och Gatans röster på scen

Att få Carola som gästartist är förstås rena vinstlotten.

– Fantastiskt! Vi är superlyckliga! Vi tror att hon kommer att dra hit folk, det finns ju många Carolafans.

Men hur lyckades ni få en av Sveriges mest eftertraktade artister till just er gala?

– Via kontakter. Någon kände Carolas manager och så hade vi turen att hon är i Sverige just den dagen. Annars bor hon visst en hel del i Sydafrika nu för tiden.

Ett annat trumfkort är den tv-kända kören Gatans röster som också medverkar. Det är samma kör som under vintern blivit folkkära i SVT-serien ”Gatans kör” där operasångaren Rickard Söderberg byggt en kör bestående av människor från samhällets utkanter. I Filadelfia på torsdag kväll kommer de tillsammans med Magnus Helmner, körens ursprungliga initiativtagare. Magnus är både artist och socialarbetare som varit med och byggt Café Gemenskap, en mötesplats för hemlösa och ensamma på flera platser i Stockholm.

Tredje delen av föreställningen består av musikelever från Kaggeholm. Skolans låtskrivarelever har gjort nya sånger som kommer att framföras av skolans musiklinje.

– De har skrivit fantastiska låtar, intygar Denise.

En tävling, olika humorinslag och några dansnummer bjuds också.

Hela Kaggeholms folkhögskola engagerat

Hela skolan är mer eller mindre engagerad i projektet och för teknik och inspelning står skolans tv-linje. Projektledaren Denise Nord är en av tv-eleverna och verkar inte råda någon brist på engagemang.

– Motivationen är superhög. Vi är väldigt hungriga på det här och vi hoppas att så många som möjligt kommer. Folk tycker att det verkar vara ett väldigt bra initiativ. Vi måste börja tänka på våra medmänniskor, säger Denise bestämt.

Se showen live på dagen.se

Den som inte har möjlighet att vara på plats kan följa ”Ett mänskligare Stockholm” via webbsändningen på Dagen.se. (Även Filadelfia och Kaggeholm sänder via sina webbsidor.) Torsdag 30 mars 19.00–20.30 är det som gäller. Det spelar alltså ingen roll om du så befinner dig i Australien. Det går att följa insamlingsgalan ändå.

– Det blir en grym show, lovar Denise Nord.

Ett mänskligare Stockholm

Vad? Insamlingsgala i Filadelfia Stockholm.

När? Torsdag den 30 mars 19.00–20.30.

Hur? Gäst­artisterna Carola Häggkvist och Gatans röster framträder liksom elever från Kaggeholms musiklinje som framför nyskrivna låtar.

Hela galan direktsänds via Dagen.se.

Alla insamlade medel tillfaller Filadefiaförsamlingens sociala arbete i Stockholm.