Kultur

Kaggeholm scen för vinnaren av ”Årets program”

Pingsts folkhögskola som köptes in av Lewi Pethrus sprids nu på bild över världen via Netflix

Netflixserien Young Royals tog hem den främsta titeln på Kristallengalan under torsdagskvällen. Skådespelargänget såg både chockade och glada ut när Pia Johansson avslöjade att det var de som valts till “Årets program”.

Den populära Netflixserien Young Royals handlar om den fiktive prinsen Wilhelm som ska börja gymnasiet på den prestigefyllda internatskolan Hillerska. Där ska han komma att slitas mellan ett tufft val som står mellan kärleken och plikten.

Internatskolan där serien till stor del utspelar sig är i själva verket Kaggeholm, under många år ägd av pingströrelsen och säte för bibelskola, missionsskola och andra utbildningar. Sedan 2020 huserar folkhögskolan i stället i Filadelfiakyrkan och Rörstrands slott i centrala Stockholm.

Serien är också till viss del inspelad i Eds kyrka i Upplands Väsby.

Netflix-serien Young royals har spelats in på Kaggeholms slott utanför Stockholm, som tidigare ägdes av pingströrelsen. Edvin Ryding spelar en av huvudrollerna.

Under torsdagskvällen sändes det svenska tv-prisets stora gala “Kristallen” på SVT, där vinnare i en rad olika kategorier ska utses. Det är serier, underhållningsprogram, programledare och personligheter som framträtt under året och som nominerats och där en vinnare koras.

Det var de två huvudrollsinnehavarna i serien, Edvin Ryding och Omar Rudberg, som tog emot det prestigefyllda priset på galan. I kategorin “Årets program” finns inga ytterligare nominerade och det var tydligt att glädjen och överraskningen var stor.

– Juryn, ni är sjuka i huvudet – jag älskar er! utbrast Edvin Ryding, som spelar prins Wilhelm i serien, när han fick mikrofonen på scenen.

Serien kammade även hem titeln “Årets unga dramaserie” och var också nominerad till “Tittarnas favoritprogram”.

---

Fakta: Young royals och Kaggeholm

  • Netflixserien Young Royals hade premiär den 1 juli 2021 och utspelar sig till stor del på Kaggeholms slott, eller internatskolan Hillerska, som det heter i serien. En andra säsong är på gång och premiären är planerad till någon gång under november 2022.
  • Kaggeholm köptes 1942 av Lewi Pethrus, pingströrelsens grundare, med syftet att driva en folkhögskola. Under 75 år var skolverksamheten aktiv på Kaggeholm.
  • 2017 beslöt sig folkhögskolan att flytta verksamheten till Filadelfiakyrkan i centrala Stockholm och bestämde sig då för att sälja området. Maj 2018 tog Sisyfosgruppen över som ägare av området. Bolaget har också byggt om Filadelfiakyrkan i Stockholm, och tidigare köpt Venngarns slott utanför Sigtuna där pingströrelsen tillbaka i tiden hade rehabilitering för missbrukare på kristen grund.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig