Kyrkans härbärge ger romer tak över huvudet

Visionen om framtida bibelskola, språkundervisning och Alphakurs har inte avskräckt Stockholms stad. I samband med invigningen av det nyöppnade härbärget, några hundra meter från Globen, hyllade socialförvaltningens projektledare Filadelfiakyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Tjuvstarten skedde redan för några veckor sedan. I samarbete med Stockholms stad drog då Filadelfiakyrkan igång verksamheten vid Stockholms största boende, särskilt anpassat för romska familjer.

– Vi började i en lite mindre skala, men successivt har vi ökat och sedan en dryg vecka tillbaka har det varit fullbelagt, berättar Robert Svanell.

På onsdagskvällen var det dags för den högtidliga invigningen. Lokalerna, där upp till 50 personer kan få tak över huvudet nattetid, fylldes av volontärer, församlingsmedlemmar och andra intresserade.

Robert Svanell, som är en av fem anställda vid härbärget, berättar att 16 av platserna fördelas via ett lotteri. Majoriteten av sängarna går till människor som en grupp i Filadelfiakyrkan, bestående av svenska romer, har fått kontakt med.

– Oavsett hur man har fått en sängplats här får man stanna i fem nätter, sedan sker ett byte.

”Lite varmare, lite vänligare”

Först ut att tala i samband med invigningen var Sören Eskilsson, pastor och vice föreståndare för Filadelfia Stockholm. Han poängterade att kyrkan har en uppgift att göra staden ”lite varmare, lite vänligare, lite mera öppen och omsorgsfull”.

”Blev jätteglad”

Och projektledaren på socialförvaltningen, som också fanns på plats, hyllade Filadelfia för engagemanget.

– Jag blev jätteglad när Sören (Eskilsson) tackade ja till erbjudandet, när vi sa ”vi behöver verkligen utöka antalet platser”, sa Veronica Wolgast Karlberg.

Tackade USA-gästen

Sören Eskilsson passade i sin tur på att tacka Clarence Olsson för all hjälp i samband med uppstarten av härbärget. Tack vare över 30 års arbete vid Dream Center i Los Angeles har Clarence Olsson stor erfarenhet av socialt arbete och under vintern har han delat med sig av sin kunskap.

En sådan sak är att inte vänta på att alla omständigheter ska vara i ordning.

– Börja med det du har i handen. Man kan tro att det inte finns några problem när man tittar på arbetet på Dream Center, som ser så fantastiskt ut. Men det är inte alla verksamheter som har varit så ”successfulla”. Samtidigt är det viktigt att man aldrig ger upp utan att man följer det Gud har lett en in i och går vidare även om det är lite tungt. För det blir upp- och nedgångar i en verksamhet, precis som vi som människor upplever dagar som är bra och dagar som är jobbiga.

Med tanke på att Filadelfiakyrkan tidigare även har drivit ett så kallat akutboende menar Robert Svanell att många romer i Stockholm har ett högt förtroende för församlingen.

Vilka är era största behov just nu?

– Vi behöver alltid volontärer och så självklart pengar.

2,4 miljoner insamlat

Äran att klippa det blå-gula bandet fick föreståndaren för Filadelfia Stockholm, Niklas Piensoho.

– Under mars månad har vi samlat in 2,4 miljoner kronor. Det är så fantastiskt roligt att se det här gensvaret. Dessutom hör många, både från kyrkan och utifrån, av sig och undrar hur de kan hjälpa till.

Därefter konstaterade han att det är viktigt att våga drömma för att luftslott ska kunna bli friggebodar.

– Det är det tro handlar om, sa han och tog fram saxen.

– Härmed, kära vänner, förklarar vi nu det här härbärget för officiellt öppnat.

Som klippt och skuren

Efter lite arbete gick bandet av och ett nytt kapitel i Filadelfiakyrkans historia var därmed officiellt påbörjat.

Härbärget

Härbärget är beläget på Slakthusområdet, några hundra meter från Globen.

Det finns 50 sängplatser. Kommunen står för lokalen på 550 kvadratmeter, för den utrustning som behövs och för större delen av kostnaden för anställd personal.

För tillfället arbetar fem personer på härbärget, men snart kommer dengruppen utökas med ytterligare en person.

Dessutom är cirka 150 volontärer engagerade i arbetet.